Ons bezoek aan het Petrified Forest National Park | Een mooie tussenstop aan Route 66 in de VS

Djura

Midden in het woestijnlandschap van Arizona vind je ineens een bijzonder gekleurd landschap met daarin versteende bomen en miljoenen jaren oude fossielen. Ook zijn er bewijzen van eeuwenoude beschavingen. Kijk maar naar de rotstekeningen in het park! Het Petrified Forest National Park is iets unieks en een plek die je met eigen ogen wil aanschouwen. Het nationaal park ligt pal aan Route 66 en is daarmee een ideale stop tijdens de lange rit door de Verenigde Staten. Het Petrified Forest was ons eerste nationale park in de VS en stelde niet teleur!

Een kleurrijke start bij het Painted Desert

Wij komen vanuit het oosten en dan is de parkingang direct aan de Interstate 40 het meest logische beginpunt. Vanaf het Visitor Center volgen we de 45 kilometer lange weg die door het park loopt. Het Petrified Forest National Park is vooral bekend vanwege de versteende bomen, maar het eerste deel van het park staat in het teken van iets anders: kleur! Er zijn allerlei uitzichtpunten langs de weg en we stoppen Bruno zo goed als overal om dit unieke landschap in ons op te nemen.

Tijdens al deze stops is het landschap trouwens niet de enige die de show steelt. Bruno kan er ook wat van! Bij ongeveer elk uitzichtpunt waar we stoppen, worden we aangesproken over Bruno. De Amerikanen vinden onze oude bus maar wat interessant. Iedereen is enthousiast over onze roadtrip plannen en Bruno. We kunnen vandaag heel wat complimenten in onze zak steken. Leuk!

Terug naar de natuur! De kleuren variëren van zwart tot rood en van grijs tot groen. Om nog iets langer te genieten van deze natuur, wandelen we de Painted Desert Rim Trail. Dit is een makkelijke wandeling van niet eens een kilometer tussen Tawa Point en Kachina Point. Onderweg staan verschillende informatieborden die uitleggen wat je nou eigenlijk ziet. Een leuke manier om dit landschap te ontdekken!

Deel 2: historie & cultuur

Het gaat niet alleen om de natuur bij het Petrified Forest National Park. (Alhoewel wij dat wel het leukste van het park vinden!) Na een kilometer of 10 komen we bij de plek waar vroeger Route 66 liep. De historische weg is hier niet meer, maar je vindt nog wel een oude auto als aandenken aan dit tijdperk. Ook daar is een fotostop op zijn plaats.

Daarna komen we bij Puerco Pueblo. Dit zijn ruïnes van een voormalig dorp uit de Pueblo beschaving. (1350 - 1600 na Christus) We moeten eerlijk zeggen: het spreekt niet zoveel tot onze verbeelding, maar de rotstekeningen die je hier en daar kunt zien, vinden we wel intrigerend. Bij Newspaper Rock - een stop iets verderop in het park - zie je nog veel meer van dit soort rotstekeningen, maar helaas zijn deze wel een stuk verder weg en kun je er niet zo dichtbij komen.

Blue Mesa: ons favoriete deel van het Petrified Forest National Park

Nadat we onze portie historie hebben gehad, rijden we verder. We zijn op bijna elk point-of-interest gestopt en inmiddels is het een uur of 3. Dat betekent dat we keuzes moeten gaan maken, want om 5 uur sluit het nationaal park en er zijn nog heel wat dingen te zien onderweg. Ondanks dat stoppen we toch even bij The Tepees. We zijn namelijk onder de indruk van deze kegelvormige formaties met allerlei kleuren!

Daarna maken we een detour richting Blue Mesa. Ook daar zijn diverse uitzichtpunten langs de weg en hier zien we voor het eerst de beroemdheden van dit park: de versteende bomen. En als je ze eenmaal ziet, dan zie je ze ineens overal. Het lijken soms gewoon stenen, maar als je goed kijkt, dan zie je dat het landschap vol ligt met deze versteende bomen. Echt bizar!

Zeker als je je bedenkt hoe dit fascinerende landschap is ontstaan. 225 miljoen jaar geleden zag het er hier totaal anders uit. Gigantische sequoia’s en laaggelegen moerasgebieden domineerden het landschap totdat een grote vulkaanuitbarsting het gebied verwoestte. De boomstammen werden begraven onder een dikke laag vulkaanas en langzaamaan drong water met silicium, een mineraal dat je vaak ziet in vulkaanas, door in de stammen. Dit zorgde ervoor dat de boomstammen op een natuurlijke wijze geconserveerd werden en het hout in kwarts veranderde. Heel veel later kwamen deze versteende bomen weer aan het oppervlak te liggen, onder andere door wind- en watererosie.

De kleuren en vormen van Blue Mesa zorgen ervoor dat we toch - terwijl we dat niet van plan waren - Bruno parkeren en de Blue Mesa Trail lopen. Via dit wandelpad (1,6 kilometer) kun je namelijk echt door het landschap wandelen in plaats van er alleen maar op te kijken. De streeppatronen en kegelvormige formaties zorgen voor prachtige plaatjes! Blue Mesa is zonder twijfel ons favoriete deel van het park.

Nog meer versteende bomen

De informatiebordjes vertellen ons dat dit nationaal park één van de grootste versteende bossen ter wereld is. Dat wordt ons overduidelijk bij de volgende uitzichtpunten waar het vooral om de versteende boomstammen draait. Bij Agate Bridge ligt een grote, versteende boom precies over een geul, waardoor hij een brug vormt. Ook bij de stops Jasper Forest en Crystal Forest kun je nog honderden versteende boomstammen bekijken. Wij gaan wat vlugger door het laatste deel van het park. We hebben inmiddels een goede indruk en het wordt tijd om een wildkampeerplek op te zoeken.

Waarom wij het Petrified Forest National Park leuk vinden

Het leuke aan het Petrified Forest National Park is dat je op een ontspannen manier veel van het landschap kunt zien. Er zijn onwijs veel uitzichtpunten langs de weg en je kunt zo vaak of zo weinig stoppen als je zelf wil. Wil je wandelen, dan zijn er verschillende korte trails om uit te kiezen. Wil je alleen door het park rijden en zo de natuur bekijken? Ook dat kan. Het is helemaal aan jezelf!

Daarnaast hebben wij niet eerder zo’n soort landschap gezien. Het is fascinerend om te bedenken hoe lang geleden dit wel niet is ontstaan en hoe dat nu nog zijn uitwerking heeft op hoe de natuur eruit ziet. Echt interessant!

Tips voor jouw bezoek aan het Petrified Forest National Park

  • De entree voor het Petrified Forest National Park is 25 dollar per voertuig. Als je meerdere nationale parken in de Verenigde Staten gaat bezoeken, dan kun je beter een America The Beautiful Annual Pass kopen. Die kost 80 dollar per voertuig en daarmee kun je een jaar lang alle nationale parken bezoeken. Dat heb je er zo uit!
  • Je krijgt een kaart van het park bij je entree, maar via de online kaart op de NPS app kun je veel meer vinden. Via de NPS app kun je zelfs parken vooraf offline beschikbaar maken, zodat je de informatie over uitzichtpunten, trails en highlights altijd kunt raadplegen. Handig!
  • Je bepaalt helemaal zelf hoeveel tijd je doorbrengt in het Petrified Forest National Park. Je hebt wel minstens een uur nodig om de parkweg af te rijden, maar verder kun je onderweg zo vaak stoppen als je wil. Als je bijna alle uitzichtpunten wil doen en de Painted Desert Rim Trail en Blue Mesa Trail wil wandelen, dan heb je 4 tot 5 uur nodig. Als je een hele dag de tijd hebt, kun je meerdere trails toevoegen aan je dag in het park.
  • Houd er rekening mee dat het park twee ingangen heeft. De parkweg is geen rondje. Je komt in principe bij de ene ingang binnen en komt bij de andere ingang uit. Wij gingen bij de I-40 ingang (exit 311) het park in en kwamen bij Highway 180 het park uit. Vanaf deze uitgang is het ongeveer 30 kilometer rijden richting het noorden om weer bij de I-40 (ter hoogte van Holbrook) te komen.

Lees meer over onze reis door de VS

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Een dag in Monument Valley

Verenigde Staten

100 dagen met onze camper in Amerika

Verenigde Staten

Cardiac Canyon in Page: een droom voor fotografen

Verenigde Staten

Dit is natuurpracht ten top: The Wave

Verenigde Staten

Cable Mountain: van de gebaande paden in Zion National Park

Verenigde Staten

Hike naar Observation Point voor een adembenemend uitzicht op Zion Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen