Airbnb servicekosten terugvragen | Zo zit het!

22 mei 2020

Makkelijk geld verdienen? Zorg dan dat je je servicekosten die je in de afgelopen 3 jaar aan Airbnb hebt betaald terugvordert. Dit kan je al snel tientjes of wel honderden euro’s opleveren. En het kost je maar 10 minuutjes. Wij vertellen je hoe het zit en hoe jij je geld terugvraagt!

Airbnb op de vingers getikt

Eerlijk is eerlijk, Airbnb is een fijn platform voor het boeken van een vakantieadres. Veel aanbod, een gebruiksvriendelijke website en app en regelmatig is het voordeliger dan het boeken van een hotel. Wij maakten tijdens onze wereldreis ook weleens gebruik van Airbnb en dit was eigenlijk altijd naar tevredenheid.

Toch was er blijkbaar iets niet helemaal in de haak. Airbnb rekent namelijk servicekosten aan de huurder én verhuurder van een accommodatie. Volgens het Nederlands recht is het voor een makelaar verboden om dubbele bemiddelingskosten te rekenen. Airbnb heeft dus in strijd gehandeld met de wet door aan Nederlandse huurders servicekosten te vragen voor de bemiddeling. Op 9 maart 2020 besloot de rechter dat Airbnb onjuist heeft gehandeld en de ontvangen servicekosten moet terugbetalen. De volledige uitspraak vind je hier.

Wat zijn de voorwaarden voor het claimen van de Airbnb servicekosten?

Iedereen die op het moment van de Airbnb boeking(en) in Nederland woonde, heeft recht op een teruggave van de servicekosten. Dit geldt voor alle particuliere boekingen (dus geen zakenreizen) t/m 3 jaar terug. Het maakt niet uit of de accommodatie die je boekte in Nederland of in het buitenland was.

Volgens de Consumentenbond boeken meer dan 1 miljoen Nederlanders via Airbnb en is de gemiddelde schade per huurder €185. Katsjing!

Hoe vraag je de Airbnb servicekosten terug?

Er zijn twee manieren om de servicekosten terug te vorderen: je probeert het op eigen houtje of je schakelt een gespecialiseerde partij in die het voor jou gaat claimen. Wij zijn altijd voorstander van zelf alles regelen, maar toen ik las hoe dat moest, haakte ik toch snel af. Je moet een aangetekende brief versturen naar Airbnb in Ierland met allerlei juridische praat. Airbnb zal er niet heel happig op zijn om iedereen terug te betalen, dus vervolgens moet je dit op een juridisch correcte manier opvolgen en eventueel zelfs een proces starten. Klinkt best ingewikkeld allemaal! Ik denk dat je als individu ook minder sterk staat en minder kans hebt om je claim uiteindelijk succesvol te innen.

En daarom was ik blij toen ik zag dat Appeal dit soort dingen uit handen kan nemen. Je kunt Appeal inschakelen voor het terugvorderen van je Airbnb servicekosten en betaalt hen alleen voor hun dienstverlening als ze het geld succesvol terugvorderen. No cure, no pay dus! Het percentage dat Appeal hiervoor rekent is 25%. Stel je hebt €200 aan Airbnb betaald aan servicekosten in de afgelopen 3 jaar, dan krijg jij €150 op je rekening als Appeal de claim voor jou uitvoert en daarin succesvol is. Lukt het hen niet om het geld terug te krijgen, dan betaal je niks voor hun dienstverlening. Best wel chill toch!

Het proberen in ieder geval waard! Wij dienden onze claim in en via verschillende media lezen we dat duizenden andere Nederlanders dit ook al hebben gedaan. Ook een claim indienen? Via de website van Appeal vul je wat gegevens in, je uploadt de Airbnb facturen (deze download je via de website van Airbnb en/of heb je na je boeking ontvangen per mail) en klaar is Kees. Altijd leuk toch, zo’n onverwacht extraatje? :-)

Start je claim hier via Appeal.

Update 30 juni: NOS meldt dat Airbnb een rechtszaak aanspant tegen diverse claimbureaus om te voorkomen dat ze de servicekosten moeten terugbetalen. Dit zou de procedure weleens flink kunnen vertragen, maar de verschillende partijen waarbij je je claim in kunt dienen zijn nog steeds positief over de uitkomst. Lees meer over deze ontwikkelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly