Praktische informatie Turkije

Vervoer in Turkije

In Turkije heb je meerdere goede opties om je te verplaatsen van A naar B. Zo kun je zelf een auto huren en op pad gaan, maar ook het reizen met de bus is goed te doen. Voor grotere afstanden kun je kiezen voor een binnenlandse vlucht. Als je het een beetje in de gaten houdt, hoeft dit niet veel te kosten en je bent zo aan de andere kant van het land. Daarnaast heb je tussen Ankara en Istanbul de mogelijkheid om met een high speed trein te reizen. Volop mogelijkheden dus om veel van Turkije te zien!

Klimaat in Turkije

Noord-Turkije (regio Ankara)

In het noorden van Turkije valt gedurende het gehele jaar weinig neerslag. In de zomer loopt de temperatuur op en kan het behoorlijk warm worden. De winter is relatief koel, maar wel droog.

Zuid-Turkije (regio Antalya)

Het zuiden van Turkije heeft een klimaat met warme zomers en milde winters. In de winter kan er flink wat neerslag vallen, waardoor er dan weinig toeristen naar Turkije zullen gaan. In de zomer valt er vrijwel geen drupje regen en kun je rekenen op heet weer.

Visum voor Turkije

Vanaf 2 maart 2020 vervalt de visumplicht voor toeristen met onder andere de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Je mag zonder visum maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Turkije verblijven.

Geldzaken in Turkije

De officiële munteenheid van Turkije is de Turkse Lira (TRY), maar in toeristische gebieden accepteert men regelmatig ook euro’s. Je kunt in Turkije eenvoudig pinnen, geld wisselen en met een creditcard betalen.

Als backpacker kun je in Turkije rekenen op 40 tot 50 euro per dag voor overnachtingen, maaltijden, vervoer en excursies. Wanneer je kiest voor een zonvakantie in een hotel of resort, dan is dit al snel het dubbele. Een eenvoudige maaltijd kost je 5 tot 10 euro. Als je daar een biertje bij drinkt, komt er ongeveer 2 euro bij. Uiteraard valt je dagbudget hoger uit wanneer je veel en/of dure excursies gaat doen.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€8,-
€12,-
€3,-
€12,50
€35,50
Comfort
€12,50
€20,-
€6,50
€18,-
€57,-

Reisadvies voor Turkije

Over het algemeen is Turkije een veilig land voor een leuke stedentrip of relaxte zonvakantie. Houd er wel rekening mee dat de noodtoestand van kracht is na de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. Zorg ervoor dat je altijd een legitimatiebewijs bij je hebt en mijd demonstraties en mensenmassa’s. Daarnaast wordt kritiek op de regering veelal niet geaccepteerd. Er geldt een negatief reisadvies voor de grenzen met Syrië en Irak. In Istanbul zijn de afgelopen tijd diverse terroristische aanslagen gepleegd. Aangezien de situatie in Turkije kan veranderen, kun je het beste voor je vertrek het meest actuele reisadvies bekijken op de website van de Rijksoverheid.

Ankara
Hoofdstad
Turkse Lira
Valuta
Turks
Officiële taal
783.562km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Voor een reis naar Turkije is het verstandig om je te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A. Er komt slechts in een klein deel van Turkije malaria voor en dit is ook nog afhankelijk van het seizoen. Je kunt je daarom het beste laten adviseren met betrekking tot eventuele voorzorgsmaatregelen.
  • Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen.
  • De Nederlandse ambassade bevindt zich in Ankara en is 24/7 bereikbaar via +90 312 409 18 00.

Populair op Travly