Praktische informatie Spanje

Vervoer in Spanje

In Spanje zijn de vervoersmogelijkheden goed. Je kunt zelf een auto huren en de omgeving gaan verkennen. De wegen zijn goed en de verkeersregels wijken niet veel af van wat wij gewend zijn. Soms is het echter sneller om met het openbaar vervoer te reizen. De spoormaatschappij RENFE verzorgt treinverkeer in Spanje. Er zijn intercity’s waarmee je snel van stad naar stad gaat, maar je hebt ook een hogesnelheidslijn (AVE) waarmee je in ongeveer twee uur vanuit Madrid in Sevilla, Cordoba of Malaga kunt zijn. Landelijk zijn er diverse busmaatschappijen die binnen de regio plaatsen aan elkaar verbinden. Sommige bieden ook lange afstandsritten aan. De bussen zijn modern en voorzien van airco. De belangrijkste busmaatschappij is ALSA. In grote steden, zoals Madrid, Valencia en Barcelona, kun je met de metro reizen.

Klimaat in Spanje

Spaanse kust

Aan de Spaanse oost- en zuidkust tref je het ideale weer voor een relaxte zonvakantie. De zon schijnt, het is droog en de temperaturen zijn aangenaam en warm. Het mediterrane klimaat van Spanje is erg geliefd onder zonliefhebbers!

Binnenland

In het binnenland heb je minder invloed van de zee. Dit zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomer onaangenaam heet kunnen zijn. Zo behoort Sevilla in de maanden juli en augustus tot één van de heetste steden ter wereld. Temperaturen boven de 35 graden zijn normaal en dan heb je nog weleens uitschieters naar 40+ graden. Door toeristen wordt het centrale binnenland vooral bezocht voor een stedentrip, bijvoorbeeld naar Sevilla of Madrid. Het is het beste om dit in de maanden voor of na het hoogseizoen te doen. De temperaturen zijn dan aangenaam.

Evenementen & festivals in Spanje

Sónar Barcelona

Sónar is één van Europa’s bekendste muziekfestivals. Muziekliefhebbers uit heel Europa komen jaarlijks een weekend in juni genieten op dit festival. Het festival wordt op verschillende plekken in Barcelona gehouden. Er is één plaats voor overdag (Sonar by Day) en wat verder uit de stad ligt de festivallocatie voor de avond (Sonar by Night).

Carnaval

Eén van de beste carnavals wereldwijd wordt gevierd in Spanje. In Tenerife en in het zuidelijke Cádiz wordt dit jaarlijks groots gevierd. De stad staat op zijn kop en in het teken van feest. Absoluut een goed alternatief als je het Carnaval in Rio de Janeiro niet kunt ervaren!

Bilbao BBK Live

Dit pop/rock festival vindt plaats vlakbij het leuke Bilbao. Ideaal dus om festival te combineren met het verkennen van de stad! In Bilbao snuif je cultuur, kun je heerlijk shoppen en relax je aan het strand. Genieten!

De Fallas

In maart staat Valencia op zijn kop. De Fallas is het luidruchtigste feest van Spanje. Spectaculaire vuurwerk-wedstrijden, optochten in de meest bijzondere en dure jurken en muziek en optredens. De hele stad in vuur en vlam! Verspreid over de hele stad staan torenhoge beelden van papier maché en de laatste avond van de festivalweek gaan deze immense kunstwerken in vlammen op. De Fallas is door UNESCO aangemerkt als Immaterieel Erfgoed van de Mensheid en dan ook zeker een feest wat je eens in je leven mee zou moeten maken!

Tomatina

Elkaar bekogelen met tomaten, iets wat je altijd al eens hebt willen doen? dan moet je naar Tomatina! De laatste woensdag van augustus gaat het los in het dorpje Bunol (vlakbij Valencia). Er wordt zo’n 140 ton aan tomaten aangevoerd en… gooien maar! Tip: Neem een duikbril mee.

Madrid
Hoofdstad
Euro
Valuta
Spaans
Officiële taal
505.992km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Als je gaat deelnemen aan het verkeer, dan is het slim om vooraf even de verkeersregels te checken. De ANWB heeft een fijn overzicht gemaakt van de Spaanse verkeersregels. Zo ga je veilig de weg op!
  • De officiële taal van Spanje is natuurlijk Spaans. Maar er zijn ook diverse minderheidstalen in Spanje. Zo kun je ook mensen tegen komen die Catalaans, Baskisch of Galicisch spreken. Spaans is een wereldtaal. Maar liefst 406 miljoen mensen wereldwijd hebben Spaans als eerste taal. Het is niet alleen leuk om wat woordjes te leren, maar ook handig voor reizen in de rest van de wereld!
  • Spanje is op Zwitserland na het meest bergachtige land van Europa. Bijna een kwart van het land ligt boven de 1.000 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt zelfs 660 meer boven zeespiegel. Madrid (600 meter) is zelfs de hoogste hoofdstad van een land van Europa.
  • In Spanje houden de mensen ’s middags siësta (ofwel een dutje), vooral in de warme zomermaanden. Dit duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Let op: tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten.

Populair op Travly