Praktische informatie Schotland

Vervoer in Schotland

Schotland is perfect voor een waanzinnige roadtrip met je eigen of een gehuurde auto. De wegen zijn er goed. Een belangrijk aandachtspunt is wel dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden! Verkeer van rechts heeft voorrang en rotondes neem je linksom. Dat is even wennen, maar na enkele uren gaat dit steeds makkelijker.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het openbaar vervoer. De trein verbindt de 7 grote steden en omliggende steden en dorpen van Schotland met elkaar. Je kunt kiezen uit een eerste- of tweedeklas kaartje. Besparen doe je door te reizen in de daluren. Ook zijn er diverse busmaatschappijen in Schotland, zowel voor lange als korte afstanden. Een langeafstandsbus wordt ook wel ‘coach’ genoemd in Schotland. Enkele bekende busmaatschappijen zijn Scottish Citylink, Stagecoach, Megabus en National Express. Sommige maatschappijen bieden buspassen, waarmee je voordeliger meerdere keren met de bus reist.

Klimaat in Schotland

Schotland

Schotland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters en het gehele jaar neerslag. Schotland staat bekend als een land waar het enorm veel regent. Deels klopt dat ook wel, maar dit geldt niet overal. Het overgrote deel van de buien wordt aangevoerd vanuit het westen, waardoor in het westen meer neerslag valt dan in het oosten. De Schotse Hooglanden zijn erg nat en koel. Gemiddeld valt hier 250 dagen per jaar neerslag, waarvan 100 dagen in de vorm van sneeuw. In de zomermaanden heb je het meeste kans op aangename temperaturen, dus dat zou de beste tijd zijn voor een bezoek aan Schotland.

Visum voor Schotland

Op dit moment is Schotland lid van de EU. Hierdoor heb je enkel alleen een Nederlandse identiteitskaart of een paspoort nodig om naar Schotland te reizen. De Brexit onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn in volle gang. Het is nog niet bekend of er na de Brexit wel een visum nodig zal zijn voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Geldzaken in Schotland

De munteenheid in Groot-Brittannië is de Pound Sterling (GBP), maar Schotland heeft haar eigen Schotse Pond. Pinnen is geen probleem en ook creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. In het noorden van Engeland kun je soms ook wel met de Schotse pond betalen. In het zuiden zal dit veel lastiger zijn.

Voor 10 tot 15 euro per nacht kun je slapen in een slaapzaal. Een tweepersoonskamer in een hostel (met gedeelde badkamer dus) kost je minstens 50 euro, maar dit loopt al snel op naar 75 euro per nacht. Een groot verschil! De prijzen van eten en drinken zijn vergelijkbaar met Nederland. Voor een cappuccino betaal je ongeveer 3 euro en voor een halve liter bier 4 tot 5 euro. In de vele pubs worden vaak simpele gerechten aangeboden. Zo kun je avondeten en een drankje nemen voor 10 tot 15 euro. Vervoer met de bus is niet duur. Zo betaal je voor een busritje van Edinburgh naar Glasgow (±2 uur) ongeveer 15 euro. Je kunt ook een week- of maandkaart kopen, zodat je heel Schotland met de bus kunt zien. Een weekkaart kost je 40 tot 50 euro. Het huren van een auto kost je ongeveer 40 euro per dag en daar komen dan nog brandstofkosten bij. Dan ben je dus veel meer geld kwijt. Je kunt Schotland prima op eigen houtje verkennen, maar soms is het leuk om een tour te boeken. Een dagtour kost je meestal 20 tot 40 euro. Al met al kun je als je echt zuinig doet van zo’n 45 euro per dag rondkomen in Schotland. Kies je echter voor tweepersoonskamers, een huurauto en ga je wat vaker uitgebreid eten of drinken, dan loopt je dagbudget al snel op naar 80 of 90 euro.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€13,-
€22,-
€5,-
€5,-
€45,-
Comfort
€30,-
€30,-
€20,-
€10,-
€90,-

Evenementen & festivals in Schotland

T in the Park

T in the Park is het grootste muziekfestival in Schotland en zelfs één van de grootste festivals in Europa. Jaarlijks trekt het evenement 85.000 bezoekers per dag. Grote artiesten zoals Kings of Leon, de Red Hot Chili Peppers en Ed Sheeran stonden hier op het podium. Het festival duurt 3 dagen en wordt gehouden in het tweede weekend van juli. Helaas is de editie in 2017 geannuleerd doordat het evenement in combinatie met nieuwe regelgeving niet te realiseren was. De verwachting is dat dit eenmalig was en dat er in 2018 gewoon weer een T in the Park georganiseerd wordt.

Highland Games

Een fantastisch daguitje is het bezoeken van één van de Highland Games. Je ziet bevlogen atleten touwtrekken, boomstam gooien en hamer werpen. Het spektakel wordt compleet door de marcherende bands met honderden doedelzakspelers en drummers. Sport, plezier en cultuur wordt gecombineerd en dat allemaal in de waanzinnige Schotse omgeving. De Highland Games vinden elk weekend plaats in de periode van mei t/m september. Een onvergetelijke ervaring!

Whiskymaand

In mei is het whiskymaand in Schotland. De gehele maand worden tours en rondleidingen omtrent whisky georganiseerd. Het toppunt van de whiskymaand is World Whisky Day, wat jaarlijks op de derde zaterdag in mei gevierd wordt.

St. Andrews Day

Ieder jaar op 30 november staat Schotland op zijn kop. Op deze nationale vrije dag wordt de beschermheilige van Schotland gevierd. Overal in het land zijn muziek- en dansoptredens en proef je van de heerlijkste Schotse gerechten en dranken. Zo leer je Schotland echt kennen!

Hogmanay

In Schotland weten ze wel hoe ze Oud & Nieuw moeten vieren. Hogmanay is de Schotse benaming voor oudejaarsavond en de Schotten vieren dit groots. Het enorme feest is legendarisch geworden over de hele wereld. In Edinburgh moet je aanwezig zijn bij Concert in the Gardens waarbij je feest op live muziek en om middernacht het spectaculaire vuurwerk kunt bewonderen achter Edinburgh Castle. Dat is nog eens feestelijk het nieuwe jaar in gaan!

Edinburgh
Hoofdstad
Pond Sterling
Valuta
Engels
Officiële taal
78.772km²
Oppervlakte
5.313.600
Inwoners
67,46
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Het alarmnummer in Schotland is 999.
  • Haggis is een typisch Schots gerecht. Haggis is een gerecht dat gemaakt wordt van schapenmaag of runderdarm. Vaak wordt er ook orgaanvlees in verwerkt. Voor een echte Schotse ervaring moet je het eens proberen. Voor velen geldt: You hate it or you love it.
  • Schotland is het land van de whisky. Het land is verdeeld in 5 whiskyproducerende regio’s, namelijk Campbeltown, Hooglanden, Islay, Laaglanden en Speyside. De manier van bereiden en ingrediënten hebben enorm veel invloed op de smaak van de whisky. Erg leuk om hier meer over te leren bij een bezoek aan een whisky distilleerderij.

Populair op Travly