Vervoer in Nieuw-Zeeland
Je kunt Nieuw-Zeeland perfect verkennen met een gehuurde auto of camper. De wegen zijn goed onderhouden en de bewegwijzering is in orde. Let er wel op dat ze in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg rijden! Als je langere tijd in Nieuw-Zeeland blijft, dan kun je overwegen om een tweedehands auto of camper te kopen en deze aan het einde van je reis weer te verkopen. Dat is vaak veel goedkoper dan maandenlang een auto huren. Je kunt makkelijk van het Noorder- naar het Zuidereiland en andersom met de veerboot.
Ga je wel voor het huren van een camper, vergelijk dan altijd even de prijzen van de verschillende aanbieders!
Als je met het openbaar vervoer gaat reizen, dan heb je de keuze uit de trein of de bus. Het spoornetwerk is echter niet erg uitgebreid en er zijn slechts een beperkt aantal routes. Wel is de trein vaak sneller dan de bus. Met de bus kom je eigenlijk op iedere toeristische plek in Nieuw-Zeeland. Verschillende busmaatschappijen bieden verbindingen op lange afstanden. De bekendste hiervan zijn InterCity en Newmans Coachlines. Je hebt ook busmaatschappijen die zich richten op backpackers en jongeren. Vaak bieden zij buspassen aan inclusief korting op allerlei activiteiten. Populaire busmaatschappijen voor backpackers zijn Kiwi Experience en Stray Travel. Alle lange-afstandsbussen zijn voorzien van de benodigde faciliteiten, zoals toiletten en airconditioning. Naar de meer afgelegen plaatsen kun je vaak een shuttlebus nemen. Ook liften is ingeburgerd in Nieuw-Zeeland en veel backpackers maken gebruik van deze gratis mogelijkheid om op hun bestemming te komen.
Klimaat in Nieuw-Zeeland
Visum voor Nieuw-Zeeland
Sinds 1 oktober 2019 moet je online een NZeTA (New Zealand electronic Travel Authority) aanvragen voor je Nieuw-Zeeland kunt inreizen. Het NZeTA is 2 jaar geldig en binnen die periode mag je Nieuw-Zeeland een onbeperkt aantal keer inreizen. Je mag per keer maximaal 3 maanden blijven en moet dan weer het land verlaten. In een periode van 12 maanden mag je maximaal 6 maanden in Nieuw-Zeeland verblijven met dit type visum. Het NZeTA is geschikt voor toerisme, zakenreizen en voor het solliciteren op betaalde of onbetaalde banen.
Voor het NZeTA betaal je $35 NZD (ongeveer €20) als een soort toeristenbelasting en daar bovenop $12 NZD aan administratiekosten. Let erop dat je de NZeTA aanvraagt bij de officiële website van de Nieuw-Zeelandse overheid of via hun eigen app. Kies je voor de laatste optie, dan betaal je overigens maar $9 NZD aan administratiekosten.
Je leest alles over de geldigheid, voorwaarden en het aanvragen van het NZeTA in ons uitgebreide blog.
Je kunt ook een working holiday visum aanvragen voor Nieuw-Zeeland. Hiermee kun je maximaal een jaar in Nieuw-Zeeland blijven én je mag daarvan maximaal 6 maanden werken of studeren. Dit visum kan aangevraagd worden in de leeftijd vanaf 18 t/m 30 jaar. Je kunt dit visum 1 keer in je leven krijgen en na een jaar eventueel verlengen tegen bepaalde criteria. Je vraagt dit visum online aan. Het duurt ongeveer 20 werkdagen voordat je reactie krijgt en de kosten zijn 208 NZD (€130).
Geldzaken in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is wat prijzig, maar niet zo duur als Australië bijvoorbeeld. Doordat het een fijn land is om te kamperen, kun je kosten besparen. Natuurlijk zijn er ook hostels om te overnachten en kun je gebruik maken van het openbaar vervoer.
Vanaf ongeveer 175 euro per week huur je een kleine campervan voor twee personen. In het laagseizoen (mei – september) kan dit zelfs voor maar 100 euro per week! Je staat met je campervan of eigen tent op een camping voor 7 tot 23 euro per nacht, afhankelijk van de faciliteiten van de camping. Ook zijn er een aantal plekken aangewezen waar je gratis of voor een erg laag bedrag mag kamperen. Zo kun je wat geld besparen. Een liter benzine kost ongeveer 1,30 euro en campervans zijn vaak niet erg zuinig. Je kunt het beste rekening houden met een verbruik van 1 op 8. Als je 100 kilometer per dag rijdt en op simpele of gratis campings overnacht, dan ben je gemiddeld voor accommodatie en vervoer zo’n 50 euro per dag kwijt. Als je met zijn tweeën reist, dan is dit maar 25 euro per persoon per dag aan vervoer en een slaapplek.
Je kunt natuurlijk ook slapen in hostels of simpele hotels en met het openbaar vervoer reizen. Voor 15 tot 20 euro per nacht slaap je in een slaapzaal. De prijs voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer in een hostel ligt tussen de 40 en 60 euro. Er zijn een aantal grote busmaatschappijen die rijden tussen alle bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland. Kiwi Experience is daar een voorbeeld van. Bij hen kun je allerlei verschillende buspassen kopen. De kosten hiervoor variëren van 350 tot wel 750 euro of meer. Je doorkruist hiermee dan wel het hele land. Als je kiest voor het slapen in slaapzalen en het gebruiken van de buspas, dan zou je voor accommodatie en vervoer rekening moeten houden met 35 tot 45 euro per dag. Als je met twee tot vier personen bent, kun je natuurlijk ook een gewone auto huren om de kosten te drukken. Dat is dan vaak goedkoper dan een buspas en het geeft je meer vrijheid.
Natuurlijk komen de kosten voor eten en drinken en excursies hier nog bij. Als je zelf boodschappen doet en kookt, dan heb je voor 3 euro per persoon een prima maaltijd. Als je gaat eten in een simpel restaurant of café, dan ben je wel een tientje kwijt. Als je regelmatig zelf eten maakt, dan zou je met 10 euro per dag uit moeten komen voor eten en drinken. Het aantal excursies kan je kosten een stuk opdrijven. In Nieuw-Zeeland kun je veel spannende activiteiten doen, zoals bungeejumpen of skydiven. Voor zo’n adrenalinekick ben je al snel meer dan 100 euro kwijt. Mijn advies is om wel wat geld te reserveren voor leuke activiteiten, je bent er nu toch! Voor 400 euro per persoon kun je tijdens je reis door Nieuw-Zeeland leuke activiteiten en excursies doen!
Kortom, ga je kamperen, veel zelf koken en weinig georganiseerde excursies doen, dan zou je al met 40 euro per dag moeten rondkomen. Wil je wat meer luxe, vaker leuke excursies doen en af en toe buiten de deur eten, denk dan meer aan een dagbudget van 55 tot 65 euro.
Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
Comfort
Reisadvies voor Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is een veilig land. Natuurlijk is het altijd belangrijk om op je spullen te letten en deze niet onbeheerd achter te laten. In Nieuw-Zeeland kunnen van november t/m april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Als je in deze periode reist, is het verstandig om de lokale nieuwsberichten in de gaten te houden. Ook ligt Nieuw-Zeeland in een gebied waar (zware) aardbevingen voorkomen. Eind 2016 was er nog een zware aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. Voor het meest actuele reisadvies ga je naar de website van de Rijksoverheid.
Wellington
HoofdstadNieuw Zeelandse Dollar
ValutaEngels
Officiële taal275.042km²
Oppervlakte0
Inwoners0
inwoners per km²Goed om te weten
- Het landelijke alarmnummer in Nieuw-Zeeland is 111.
- Er worden geen specifieke vaccinaties aangeraden voor een reis naar Nieuw-Zeeland.
- In Wellington is de Nederlandse ambassade gevestigd. Zij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer +6444716390.
- Het importeren van voedsel naar Nieuw-Zeeland is verboden en hier wordt streng op gecontroleerd. Zorg er daarom voor dat je geen eten in je ruim- of handbagage hebt zitten op het moment dat je voet aan de grond zet in Nieuw-Zeeland. De boetes hiervoor kunnen behoorlijk hoog zijn!
- Wild kamperen is zeker niet overal toegestaan in Nieuw-Zeeland. Je kunt het beste een app gebruiken om betaalde en gratis campsites te vinden. Fijne apps hiervoor zijn Rankers Camping NZ en Campermate.