Praktische informatie Myanmar

Vervoer in Myanmar

De beste manier om van A naar B te komen is met de bus. Je hebt de keuze tussen lokale bussen en toeristenbussen. In de lokale bussen heb je minder comfort, maar kom je wel in aanraking met de lokale bevolking. De toeristenbussen zijn prettiger voor lange afstanden, maar natuurlijk wel duurder. Tussen steden is er soms een treinverbinding. Echter is de trein in veel gevallen een stuk langzamer dan de bus. De enige reden om soms met de trein te gaan is de ontzettend mooie route, bijvoorbeeld de verbinding tussen Mandalay en Hsipaw. Myanmar is een groot land en soms kan een binnenlandse vlucht een uitkomst zijn. Op de toeristische plekken vind je vliegvelden waar je ter plekke een binnenlandse vlucht kunt boeken.

Voor kleine afstanden kun je eenvoudig gebruik maken van taxi’s. Dit is goedkoop en je hebt er zo eentje gevonden. Op veel plekken is het mogelijk om een fiets of scooter te huren. Ook een goede optie!

Klimaat in Myanmar

Midden Myanmar

Myanmar kent een regenseizoen en een droog seizoen. Van november tot en met april valt er vrijwel geen neerslag. In mei start het regenseizoen en dit duurt tot en met oktober. Vaak regent het dan een paar uur hevig. Het voordeel van een reis tijdens het natte seizoen is dat de natuur veel groener is. Myanmar bezoek je het beste van november tot en met februari, want van maart t/m mei kan het vrij heet zijn. Van juni tot en met oktober kun je ook prima naar Myanmar reizen, want in het midden van Myanmar is het regenseizoen wat minder heftig.

Zuid-Myanmar

In het zuiden is het regenseizoen heftiger dan in het midden van het land. Van november tot en met april valt er vrijwel geen neerslag. In mei start het regenseizoen en dit duurt tot en met oktober. Vaak regent het dan een paar uur vrij hevig. Doordat de kwaliteit van de wegen in Myanmar niet altijd goed is, kunnen wegen onbegaanbaar worden. Het zuiden van Myanmar bezoek je het beste van november tot en met februari, want van maart t/m mei kan het vrij heet zijn.

Visum voor Myanmar

In Myanmar heb je een visum nodig. Je kunt dit visum vooraf eenvoudig aanvragen via eVisa. Na het invullen van wat standaardvragen, het uploaden van je pasfoto en je betaling met een creditcard ontvang je na enkele dagen een goedkeuringsbrief. De goedkeuringsbrief is 90 dagen geldig. Je neemt deze mee als je Myanmar binnen komt, waarna je je echte visum krijgt. De kosten voor het visum bedragen 50 Amerikaanse dollars. Je mag hiermee 28 dagen in Myanmar verblijven.

Geldzaken in Myanmar

De nationale munteenheid van Myanmar is de Kyat. De situatie met betrekking tot geld pinnen verandert elke maand. Niet lang geleden was pinnen in Myanmar erg lastig en had je zelfs niks aan een ING pinpas. Gelukkig wordt dit steeds beter. Op vliegvelden en in grote steden kun je vrijwel altijd pinnen. Het is verstandig om ook een creditcard mee te nemen naar Myanmar. Zo heb je meer kans dat je geld op kunt nemen. Voor de zekerheid is het slim om ook wat Amerikaanse dollars mee te nemen. Je kunt deze bij wisselkantoren omwisselen als het pinnen toch niet lukt. Let er wel op dat de dollars in uitstekende conditie moeten zijn, dus zonder scheuren en vouwen. Anders worden ze niet of tegen een lagere waarde geaccepteerd.

Myanmar is minder toeristisch dan andere landen in Zuidoost-Azië en hierdoor nog minder berekend op backpackers. Je vindt er veel minder (goedkope) hostels en guesthouses en als ze er zijn, dan zitten ze vaak vol. Dit zorgt ervoor dat je budget voor Myanmar wat hoger moet zijn dan voor de omringende landen. Als je een bed in een slaapzaal kunt vinden, kost je dit meestal tussen de 9 en 15 euro per nacht. Voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer moet je rekening houden met 20 tot 30 euro per nacht. Als je met zijn tweeën reist, kan dit dus zeker een voordeel zijn voor je kosten! De prijzen voor eten en drinken zijn vergelijkbaar met omringende landen. Voor wat streetfood betaal je 1 euro, voor een simpele maaltijd in een restaurant 3 tot 5 euro. Openbaar vervoer is goedkoop en kost je slechts een paar euro. Al met al moet je met een dagbudget van 30 tot 35 euro rekening houden in Myanmar.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€12,-
€6,-
€3,-
€4,-
€25,-
Comfort
€13,-
€10,-
€4,-
€6,-
€33,-

Reisadvies voor Myanmar

Myanmar is lange tijd een gesloten land geweest. De laatste jaren is Myanmar opener geworden en toegankelijker voor toeristen. Nog steeds zijn er gebieden waar je als toerist niet welkom bent. Door de politieke situatie is oplettendheid bij een reis door Myanmar verstandig. Vermijd protesten en rellen en realiseer je dat het geloof en de bijbehorende rituelen erg belangrijk zijn in Myanmar. Voor het noorden van Myanmar, langs de grens met China en Laos, geldt een negatief reisadvies door politieke instabiliteit. Ook aan de kust in het zuidwesten wordt reizen afgeraden. Het grensgebied met Thailand kun je beter niet bezoeken als het niet nodig is. Uiteraard kan de veiligheidssituatie wijzigen. We raden je daarom aan om voor je reis het meest actuele reisadvies voor Myanmar te bekijken.

Naypyidaw
Hoofdstad
Myanmar Kyat
Valuta
Birmaans
Officiële taal
676.577km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Als je buiten de grote toeristische steden en gebieden wilt reizen, dan heb je vaak een vergunning nodig. Je kunt deze aanvragen bij het kantoor van Myanmar Travel en Tours, 77-91 in Yangon of bij een lokaal reisbureau.
  • Myanmar is een streng boeddhistisch land. Openlijke kritiek of onfatsoenlijk gedrag gericht op het boeddhisme kunnen leiden tot gevangenisstraffen. De in- en uitvoer van beelden van Boeddha is aan strenge regels gebonden. Wees daarom terughoudend in de aanschaf van Boeddhabeelden.
  • Of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven, is niet bekend. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid.
  • Voor je reis is het in ieder geval slim om je te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A. Of andere vaccinaties verstandig zijn is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en reisplan. Overleg daarom voor vertrek even met de GGD of een andere specialist.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Yangon en 24/7 bereikbaar via +66 2 309 52 00.

Populair op Travly