Praktische informatie IJsland

Vervoer in IJsland

IJsland is meer dan 2 keer zo groot als Nederland, maar er liggen veel minder wegen. Het binnenland is enkel bereikbaar met 4×4 super jeeps vanwege de ruigheid van de natuur en het simpelweg ontbreken van een echte weg. IJsland heeft slechts 4.700 kilometer geasfalteerde wegen.

Er is weinig openbaar vervoer in IJsland en als toerist ben je daarom aangewezen op georganiseerde tours of het huren van eigen vervoer. Dat laatste is natuurlijk het allerleukste! In IJsland rijden ze aan de rechterkant van de weg en de wegen zijn rustig. Laat je echter niet verleiden tot te hard rijden op die lege wegen, want de snelheidsboetes zijn enorm hoog. Niet grappig als je bij thuiskomst nog een flinke rekening krijgt voorgeschoteld. ;-)

Klimaat in IJsland

IJsland

IJsland heeft een koud zeeklimaat aan de kust en een toendraklimaat in de binnen- en hooglanden. Daarnaast is het klimaat in IJsland berucht vanwege de wisselvalligheid. Je kunt echt 4 seizoen op één dag hebben! Als je de ringweg van IJsland wilt rijden, dan is de periode van juni t/m half september de beste reistijd. Wil je juist het noorderlicht zien, dan kun je het beste in de winter naar IJsland gaan. Wel zijn in de winter meerdere delen van IJsland slecht of niet bereikbaar door de sneeuwval.

Visum voor IJsland

IJsland hoort niet tot de EU, maar wel tot het Schengengebied. Daarom kun je als inwoner van Nederland of België vrij reizen naar IJsland, zonder een visum aan te vragen. Je mag inreizen met een paspoort of identiteitskaart die na vertrek uit IJsland nog minimaal 3 maanden geldig is.

Geldzaken in IJsland

In IJsland betaal je met IJslandse kroon. (ISK) Met je Nederlandse bankpas kun je vrijwel overal eenvoudig betalen. Ook worden pinpassen en credit cards bij veel restaurants, cafés, hotels en tourbureaus geaccepteerd. Je hebt dus niet veel contant geld nodig als je naar IJsland reist.

IJsland is, net als veel Scandinavische landen, een duur land om doorheen te reizen. Je kunt overnachten in hotels of B&Bs, maar houd er rekening mee dat je vaak voor een tweepersoonskamer minimaal €80 per nacht kwijt bent. Voor een bed op een slaapzaal betaal je €30 tot €40 per nacht. Daarnaast is er weinig openbaar vervoer in IJsland en is het daarom aan te raden om eigen vervoer te huren. Voor een simpele huurauto betaal je in het hoogseizoen €40 tot €80 per dag. Tours zijn over het algemeen vrij duur, dus door zelf vervoer te regelen ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Gelukkig zijn veel bezienswaardigheden wel gratis te bewonderen. Ook eten en drinken is duurder dan bij ons in Nederland. Voor een simpele maaltijd in een eetcafe ben je makkelijk €25 kwijt. Zelf koken is dus een beter idee voor je portemonnee!

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€35,-
€23,-
€35,-
€7,-
€100,-
Comfort
€60,-
€50,-
€65,-
€15,-
€190,-

Reisadvies voor IJsland

IJsland is dunbevolkt en kent weinig criminaliteit. Je kunt veilig reizen door het land. Wel moet je rekening houden met de ruige natuur en het onvoorspelbare weer. Je kunt, ook in de zomer, zomaar in een storm terecht komen. Ook heeft IJsland actieve vulkanen die zouden kunnen uitbarsten. Eventuele risico’s van een vakantie in IJsland komen dus vooral van de natuur, niet van mensen.

Op dit moment geldt voor veel landen in Europa een geel reisadvies vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het actuele reisadvies vind je op nederlandwereldwijd.nl en updates rondom het coronavirus in IJsland vind je op covid.is.

Reykjavik
Hoofdstad
IJslandse kroon
Valuta
IJslands
Officiële taal
103.000km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Populair op Travly