Praktische informatie Cambodja

Vervoer in Cambodja

Doordat Cambodja een arm land is, is de infrastructuur nog niet heel goed ontwikkeld. De beste optie om door Cambodja te reizen is per bus. Let echter wel goed op met welke busmaatschappij je reist. Er gaan verhalen over diefstal en roekeloos rijgedrag. De best aangeschreven busmaatschappij is Giant Ibis, maar die rijdt een beperkt aantal routes. Met Sorya Bus, Mekong Express en Capitol Tours hebben wij ook goede ervaringen. Bustickets koop je ter plaatse of online via 12go.asia.

Een andere optie is om te reizen per boot. Dit is vaak iets duurder en het duurt wat langer, maar je ziet wel meer van de natuur van Cambodja. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een spoorlijn in Cambodja. Op dit moment kun je enkel nog in het weekend met de trein van Phnom Penh naar o.a. Kampot en Sihanoukville. Binnenkort opent de treinverbinding tussen Poipet (grens Thailand) en Battambang. De mogelijkheden om te reizen met de trein worden dus steeds uitgebreider in Cambodja!

Voor korte afstanden is een scooter of fiets een prettig vervoersmiddel. Je huurt deze op tal van plaatsen voor enkele euro’s per dag!

Klimaat in Cambodja

Cambodja

Cambodja heeft een tropisch klimaat, waarbij de zomer veel natter is dan de winter. Het gehele jaar door zijn de temperaturen hoog, maar vanwege de neerslag is de beste reistijd voor Cambodja van november tot en met april. In de natte periode wordt reizen bemoeilijkt door overstromingen en onbegaanbare wegen. Je hebt hierop het meeste risico in de laagvlaktes in de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie.

Visum voor Cambodja

Als Nederlander heb je een visum nodig in Cambodja. Het meest eenvoudige is een visum-on-arrival als je in Cambodja arriveert. Je betaalt 35 USD voor een visum van 30 dagen. Als je langer in Cambodja wilt verblijven, dan dien je je visum vooraf te regelen. Je kunt dit online doen, maar je vindt op Khao San Road in Bangkok ook tal van kantoortjes die je visum voor Cambodja kunnen regelen.

Geldzaken in Cambodja

De munteenheid van Cambodja is de Riel. Deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Zo staat 1 USD altijd gelijk aan 4.000 Riel. Vrijwel overal in het land kun je zowel met de Riel als met Amerikaanse dollars betalen. In de steden moet geld opnemen geen probleem zijn, maar in afgelegen gebieden en op eilanden, zoals Koh Rong en Koh Rong Samloem, is pinnen niet mogelijk. Creditcards worden over het algemeen alleen geaccepteerd in grote hotels en luxe restaurants.

Cambodja behoort tot de goedkoopste landen van Zuidoost-Azië. Je hebt een bed in een slaapzaal voor 6 euro per nacht. Wil je een eenvoudige tweepersoonskamer, dan kun je rekenen op 12 tot 16 euro per nacht. Eten en drinken is goedkoop en je huurt een fiets voor 1 of 2 euro per dag. Een busreis van zo’n 7 uur kost je ongeveer 15 euro. Als je erg zuinig bent, kun je met een budget van 15 tot 20 euro per dag reizen door Cambodja. Ga je voor iets meer comfort en/of excursies, dan kun je rekening houden met 25 euro per dag.

Let op, ga je – zoals wij aanraden – voor 3 dagen naar de Tempels van Angkor, houd hier dan wat extra geld voor apart. Het toegangskaartje voor 3 dagen Angkor is namelijk al 72$. Hier lees je welke kosten je kunt verwachten als je naar Angkor gaat.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€6,-
€7,50
€6,-
€2,50
€22,-
Comfort
€8,-
€10,-
€6,50
€3,50
€28,-

Reisadvies voor Cambodja

Voor Cambodja geldt een positief reisadvies. Enkel de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey  aan de grens met Thailand hebben een veiligheidsrisico. In het verleden hebben het Thaise en Cambodjaanse leger hier gevochten om controle over het grensgebied. Hierbij zijn burgerslachtoffers gevallen. In Cambodja vinden in de zomer van 2018 verkiezingen plaats, waardoor de kans op (gewelddadige) demonstraties toeneemt. Zorg er daarom voor dat je in aanloop naar de verkiezingen demonstraties en rellen vermijdt. In de grotere steden zoals Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville komt tasjesroof regelmatig voor. Voor het meest actuele reisadvies kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Phnom Penh
Hoofdstad
Cambodja Riel
Valuta
Khmer
Officiële taal
181.035km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Inentingen tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen voor een reis naar Cambodja. Afhankelijk van het seizoen en de gebieden die je bezoekt zijn maatregelen tegen malaria noodzakelijk. Laat je hierover adviseren, bijvoorbeeld bij de GGD.
  • Er is geen Nederlandse ambassade in Cambodja. Bij problemen kun je terecht bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. Je kunt de ambassade 24/7 bereiken via +66 2 309 52 00.
  • Cambodja is een erg arm land. Regelmatig worden kinderen ingezet voor oplichtingstrucs of voor het verkopen van spullen aan toeristen. Hier zitten vaak grotere criminele organisaties achter. Daarom is het niet aan te raden om iets van kinderen te kopen.
  • In Cambodja is het niet gebruikelijk om in het openbaar hand in hand te lopen of te kussen. Daarnaast wijzen Cambodjanen met hun hele hand in plaats van met één vinger.

Populair op Travly