Praktische informatie Bolivia

Vervoer in Bolivia

Doordat de wegen in Bolivia op veel plaatsen in slechte staat zijn, ben je qua vervoer vooral aangewezen op de bus, trein en het vliegtuig. De bus is het meest populaire vervoermiddel in Bolivia. De bus is relatief goedkoop en veilig. Je hebt diverse comfortklassen, waarbij bus cama de meest luxe klasse is. De bus voor lange afstanden wordt de flota genoemd. In de stad vind je verder volop microbusjes die enorm vol kunnen zijn! In de grote steden is de taxi een alternatief voor deze kleine busjes.

Je kunt op diverse trajecten ook met de trein door Bolivia reizen. Het aanbod aan passagierstreinen is echter erg beperkt. Vaak vertrekken de treinen ook niet op de geplande tijden. Als je in een korte tijd een grote afstand moet overbruggen, dan kan een binnenlandse vlucht een goede optie zijn!

Klimaat in Bolivia

La Paz

La Paz ligt op ongeveer 3.600 meter hoogte en is daardoor vrij koel. Tijdens de Boliviaanse winter (juni t/m augustus) kan het echt fris worden, vriezen en soms valt er neerslag in de vorm van sneeuw. Dit is echter wel de droogste periode van het jaar. Van december tot en met februari heb je de meeste kans op neerslag. La Paz is een zonnige stad en door de hoogte is de zon direct erg sterk. Warmte en kou kunnen elkaar daardoor snel afwisselen in La Paz. Je kunt het gehele jaar reizen naar La Paz.

Santa Cruz

Het klimaat van Santa Cruz is vrij gelijkmatig gedurende het jaar. De temperaturen zijn vrij hoog en het gehele jaar valt er neerslag. De droogste maanden zijn juni, juli, augustus en september. In deze maanden is de temperatuur ook iets lager dan andere maanden. Dit maakt de periode van mei tot en met september de beste maanden voor een bezoek aan Santa Cruz.

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld. Het ligt op 3.600 meter hoogte en het is één van de populairste bestemmingen in Bolivia. Bij een tripje naar Salar de Uyuni is het belangrijk om je dik aan te kleden! Het gehele jaar door heb je kans op winters weer, vooral in de periode van mei tot en met september. Het kan behoorlijk vriezen, maar het is wel vaak droog. De zon is fel en sterk. De temperaturen zijn wat milder in januari, februari, november en december. Dit zijn dan ook de beste maanden voor een bezoek aan Salar de Uyuni.

Visum voor Bolivia

Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal 90 dagen in Bolivia verblijven zonder visum. Bij aankomst in Bolivia kan gevraagd worden naar een bewijs van je retourvlucht. Vervolgens krijg je een stempel in je paspoort en mag je het land in! Wil je langer dan 90 dagen blijven, dan is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met de ambassade van Bolivia in Den Haag.

Geldzaken in Bolivia

De munteenheid van Bolivia is de boliviano. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 bolivianos. In veel gebieden wordt ook de Amerikaanse dollar geaccepteerd als betaalmiddel. In de grote steden vind je geldautomaten waar je kunt pinnen met een Visa, een Plus en een Circus pinpas. Soms kun je ook gelijk dollars pinnen. In afgelegen gebieden is pinnen lastig of soms onmogelijk. Neem daarom contact geld mee als je enkele dagen buiten de stad verblijft.

Bolivia is een arm land en erg goedkoop voor backpackers. Voor 20 tot 25 euro per dag kun je hartstikke leuk reizen in Bolivia. Je slaapt in een tweepersoonskamer voor 10 tot 20 euro per nacht. Als je samen met iemand reist, kun je deze kosten mooi delen! Ben je bereid comfort in te leveren en met veel anderen in een ruimte te slapen, dan kun je zelfs voor 5 euro een nachtje slapen in een slaapzaal. De bus is het populairste en goedkoopste vervoersmiddel in Bolivia. Voor een lange rit van zo’n 10 tot 12 uur betaal je vaak maar 15 tot 20 euro. Eten doe je voor een paar euro. Voor ontbijt en lunch met een drankje kun je rekenen op 2 euro. Avondeten kost je gemiddeld tussen de 3 en 5 euro. Voor 6 tot 10 euro per dag kun je de hele dag eten en drinken in Bolivia. Tours en excursies zijn ook niet prijzig. Het is altijd verstandig om bij diverse bureautjes prijzen op te vragen voordat je een tour boekt. Afhankelijk van het aantal excursies kun je in Bolivia reizen van 17 tot 25 euro per dag.

 

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€5,-
€6,-
€2,-
€4,-
€17,-
Comfort
€7,50
€10,-
€3,50
€4,-
€25,-

Reisadvies voor Bolivia

Bolivia is overwegend veilig. In de grotere steden is het belangrijk om alert te zijn. Berovingen komen hier regelmatig voor. Het is daarom verstandig om ’s avonds niet alleen over straat te gaan en kostbaarheden buiten zicht te houden. Ook in de bus of bij het verlaten van de bus vinden veel berovingen plaats. Let daarom goed op je tas en laat je niet afleiden. Soms proberen overvallers je in een taxi te ‘lokken’ die betrokken is bij de overvallers om je vervolgens te kunnen beroven. Neem ’s avonds en ’s nachts in La Paz een radiotaxi. Deze taxi’s zijn betrouwbaar en zijn te herkennen aan het telefoonnummer op het dak van de auto. Ook tref je in de steden soms ‘nepagenten’. Je mag hen vragen om zichzelf te legitimeren, zodat je zeker weet dat het een echte agent is. Als je waakzaam bent en je spullen goed in de gaten houdt, kun je over het algemeen veilig naar Bolivia.

Sucre
Hoofdstad
Boliviaanse Boliviano
Valuta
Spaans
Officiële taal
1.098.581km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Bolivia.
  • Verkoop en bezit van cocabladeren is in Bolivia legaal, maar in de buurlanden niet. Neem daarom geen cocabladeren mee wanneer je Bolivia uit gaat.
  • In Bolivia is geen Nederlandse ambassade. In geval van nood kun je contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Peru. De ambassade is gevestigd in Lima en is 24/7 bereikbaar via telefoonnummer +5112139800.
  • Voordat je naar Bolivia reist is het aan te raden om je te laten inenten tegen gele koorts, DTP en Hepatitis A. In delen van Bolivia kan malaria voorkomen. Het is afhankelijk van je reisroute en -planning welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Je kunt je daarom het beste laten adviseren op basis van je reisplanning.

Populair op Travly