Cambodja

Tuol Sleng gevangenis

Cambodja kent een bloedige geschiedenis. Vooral tijdens het regime van de Rode Khmer van 1975 tot 1979 waren de gruwelijkste martelingen en massamoorden aan de orde van de dag. De Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh was het epicentrum van onmenselijk lijden en afschuwelijke martelingen. Na het ontfutselen van valse bekentenissen werden gevangen naar de Killing Fields gebracht, waar ze op brute wijze vermoord werden. Nu is de Tuol Sleng gevangenis een museum. Een heftige plek om te bezoeken, maar erg belangrijk om je hierin te verdiepen.

Het regime van de Rode Khmer

In 1975 kwamen de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot aan de macht in Cambodja. Vliegensvlug werd de maatschappij volledig omgegooid. Het ideaal van de Rode Khmer was dat Cambodja een communistisch land zou zijn waarbij landbouw de hoofdmoot was. Eigendommen werden afgenomen, iedereen kreeg dezelfde kleding aan en mensen werden onder dwang en erbarmelijke omstandigheden aan het werk gezet op het land.

Religie werd verboden en iedereen met een opleiding of ‘zachte handen’ werd gezien als een bedreiging voor het systeem. Monniken, leraren, intellectuelen en ambtenaren werden op brute wijze vermoord. Ook de bevolking die op het land werkte was niet veilig. Bij het minste of geringste vergrijp werd je geslagen, gevangen genomen of zelfs vermoord. Van 1975 tot 1979 vermoordden de Rode Khmer naar schatting 2 tot 3 miljoen mensen. Dit was destijds een kwart van de gehele bevolking in Cambodja.

Tuol Sleng gevangenis

Wat ooit een vredige school was, werd door de Rode Khmer ingezet als een wrede gevangenis. Gevangen werden hier binnen gebracht en bruut gemarteld. Ze werden gepijnigd tot ze bewusteloos raakten, moesten hun eigen uitwerpselen eten en brachten de dagen door in pikdonkere cel met vrijwel geen voedsel. Het doel van de martelingen was om een ‘bekentenis’ te krijgen, zodat de gevangene daarna ‘legitiem’ geëxecuteerd kon worden op de Killing Fields.

Bed waarop gevangen gemarteld werden
Bed waarop gevangen gemarteld werden

Het museum

Nu fungeert de gevangenis als een museum. De originele gebouwen staan er nog en je ziet duidelijke sporen van de martelingen. Je ziet honderden foto’s van gevangen en komt meer te weten over de leiders van de gevangenis en hun praktijken. De foto’s zijn niets-verhullend… Er is een audiotour beschikbaar en deze is erg goed om meer achtergrond te krijgen bij de verschillende ruimtes en gebeurtenissen. Het is heel intens om de gevangenis te bezoeken, maar wel een must om het huidige Cambodja beter te begrijpen.

Kleine cellen van hout
Kleine cellen van hout

Praktische informatie

Het Tuol Sleng Museum ligt ongeveer 2 kilometer van het stadscentrum van Phnom Penh. Het is dus makkelijk om er te komen. Je betaalt 5 dollar per persoon entree. Wil je ook de audiotour luisteren, dan betaal je 3 dollar extra. Je kunt er ook voor kiezen om door een gids rondgeleid te worden door het museum.

Overnachten

Onederz Hostel Phnom Penh
Onederz Hostel Phnom Penh

Voor weinig geld slaap je in een slaapzaal of op een eigen kamer in het leukste deel van Phnom Penh. Alles wat je nodig hebt is aanwezig in dit hostel!

Populair op Travly