Cambodja

Tempels van Angkor

Het enorme tempelcomplex Angkor in Cambodja is dé highlight van het land en één van de beroemdste bezienswaardigheden in Zuidoost-Azië. Met een oppervlakte van 300 vierkante kilometer is het tempelcomplex het grootste religieuze monument ter wereld. De tempel Angkor Wat is de grootste en bekendste en staat symbool voor Cambodja. Jaarlijks bezoeken meer dan 2 miljoen mensen de fotogenieke tempelruïnes. Zo’n indrukwekkend gebied vol historie en tempels moet je gewoon ooit een keer zien!

Geschiedenis van Angkor

In het gebied vind je onwijs veel tempels. De tempels verschillen erg van elkaar in bouwstijl, doordat de tempels van Angkor in een periode van ongeveer 500 jaar gebouwd zijn. Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk. De Khmer heersten over bijna heel Zuidoost-Azië van 800 tot 1432. De bouw begon rond het jaar 889 en gedurende 500 jaar werden steeds meer tempels van zandsteen gebouwd. Op het hoogtepunt woonden er 1 miljoen mensen in de hoofdstad. Onwijs veel voor die periode, want bijvoorbeeld Londen was destijds nog een dorp met enkele tienduizenden inwoners.

Na een aantal veroveringen door het Ayutthaya Koninkrijk (nu Thailand) in de 15e eeuw vertrok de heersende koning van het Khmer-rijk om Angkor achter zich te laten. De jungle nam de stad over en pas in 1900 werd de begroeide stad opnieuw ontdekt. Sindsdien zijn ze gestart met het restaureren van de tempelruïnes. Sinds 1990 zijn de tempels het visitekaartje van Cambodja.

Angkor Wat

Angkor Wat is de grootste tempel binnen het tempelcomplex en absoluut de beroemdste van allemaal. De vijf prachtige torens van het beroemde Angkor Wat zijn het symbool van Cambodja. De tempel werd in het midden van de 12e eeuw gebouwd. Je kunt de tempel van binnen bezoeken en je verbazen over de goede afwerking en prachtige details. Wat Angkor Wat ook erg bijzonder maakt is dat de tempel in eerste instantie gebouwd is als hindoeïstische tempel, maar later is omgebouwd tot boeddhistische tempel.

Voor Angkor Wat ligt een grote vijver, waardoor de tempel in het water wordt weerspiegeld. Vooral met zonsopkomst zorgt dit voor een magisch plaatje!

Angkor Wat

De mooiste tempels van Angkor

Er zijn zoveel tempels binnen Angkor dat je ze onmogelijk allemaal kunt bezoeken. Elke tempel heeft haar eigen charme en er is een grote diversiteit in bouwstijl. Natuurlijk bezoek je de grootste en beroemdste tempel Angkor Wat, maar ga zeker ook op pad voor de andere tempels. Zo zijn Ta Prohm, Angkor Thom, de Bayon tempel en Banteay Srei aanraders!

Ta Prohm is wereldberoemd doordat de film Thomb Raider hier gedeeltelijk is opgenomen. De tempel is prachtig doordat de natuur er nog steeds doorheen groeit. De gigantische bomen groeien om en in de tempel. Het is een mystieke plek!

Ta Prohm
Ta Prohm

Angkor Thom is een oude, ommuurde stad binnen Angkor. De muren alleen al zijn met een dikte van 6 meter en hoogte van 8 meter indrukwekkend. De toegangspoorten en grachten van Angkor Thom zijn prachtig. Ook vind je binnen de stadsmuren de schitterende Bayon tempel. De Bayon tempel is zo bijzonder doordat er in totaal 216 gezichten te zien zijn in het bouwwerk. De tempel heeft namelijk 54 torens die ieder 4 gezichten bevat. Je kunt blijven kijken naar deze tempel en steeds nieuwe gezichten ontdekken.

Banteay Srei ligt iets minder centraal in het tempelcomplex, maar mag eigenlijk niet op je lijstje ontbreken. Door de opvallende details wordt deze tempel ook wel beschouwd als het kroonjuweel van de Angkor-kunst. De bijnaam van de tempel is ’tempel van de vrouwen’, omdat de minutieuze details enkel door vrouwenhanden gemaakt zouden kunnen zijn. Een prachtig extraatje is dat de zandstenen van de tempel een roodroze kleur hebben gekregen. Wonderbaarlijk mooi!

Banteay Srei
Banteay Srei

Heb je meer tijd in Angkor, ga dan ook naar Banteay Kdei of het vredige en rustige Preah Khan. Net als Ta Prohm wordt ook Preah Khan haast opgeslokt door de jungle, maar deze tempel is iets onbekender en daardoor vaak vredig en rustig. In Ta Keo kun je met een stijle trap naar boven klimmen voor een uniek uitzicht over het tempelcomplex. Ben wel voorzichtig met naar beneden klimmen, de trappen zijn onwijs steil!

Wil je niet alleen de allerbekendste tempels bezoeken, maar ook de rustigere tempels bekijken? Dan heb je echt meerdere dagen nodig in het tempelcomplex. Het is slim om je bezoek voor te bereiden en te bedenken welke tempels je wilt bezoeken en in welke volgorde. Deze blogs over de mooiste tempels van Angkor en het samenstellen van een route kunnen je hier misschien bij helpen!

Een bezoek aan het tempelcomplex

Siem Reap is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het magische Angkor. Er zijn meerdere manieren om de tempels van Angkor te verkennen, namelijk op eigen gelegenheid of met een tour. Het stikt van de touraanbieders in Siem Reap. Je hebt privé tours en excursies in groepen. Je kunt ook gewoon zelf een tuktuk-chauffeur aanspreken en vragen of hij je de hele dag wil rondleiden in Angkor. Het is hierbij wel slim om vooraf de route en de prijs af te spreken. Een gangbare prijs voor een tuktuk voor één dag is zo’n 15 euro. Je kunt ook zelf fietsen of een scooter huren en helemaal op eigen gelegenheid de tempelruïnes verkennen.

Wat kost een bezoek aan Angkor?

Een toegangsbewijs voor één dag kost je 37 dollar. Doordat het gebied zo groot is, worden meerdaagse tickets vaak verkocht. Zo heb je de kans om op je gemak te genieten van de tempels en een wat langzamer tempo vanwege de hitte is ook niet verkeerd. Een 3-daags ticket kost 62 dollar. Hiermee krijg je in één week 3 dagen lang toegang tot Angkor. Dit hoeven geen 3 aaneengesloten dagen te zijn. Ook bestaat er een ticket voor 7 dagen. Dit kost 72 dollar en geeft je gedurende 7 dagen toegang tot Angkor. De geldigheid van dit ticket is een maand.

Kinderen jonger dan 12 jaar bezoeken Angkor gratis. Ook de Cambodjanen zelf hoeven geen entree te betalen voor Angkor. Je gids kan dus altijd gratis met je mee naar binnen. De prijzen worden weergegeven in Amerikaanse dollar, maar je kunt ook betalen met de Cambodjaanse Riel, Thaise Baht of in euro’s.

Extra informatie & tips

  • De tempels zijn dagelijks geopend van 7:30 tot 17:30 uur. Angkor Wat en Srah Srang gaan al om 5 uur ’s ochtends open, zodat je hier de zonsopkomst kunt bewonderen. De plekken voor zonsondergang zijn Pre Rup en Phnom Bakheng, hier mag je blijven tot 19:00 uur.
  • Je koopt je toegangsbewijs bij Angkor Enterprise op Street 60 in Siem Reap. Hier worden alle ticketsoorten verkocht. Bij checkpoints op de weg tussen het vliegveld van Siem Reap en Angkor Wat en bij het checkpoint bij de Banteay Srei tempel kun je enkel tickets voor 1 dag kopen. Je kunt kaartjes kopen van 5:00 uur tot 17:30 uur.
  • Wil je iets besparen? Koop dan na 5 uur ’s middags een 1-daags kaartje voor Angkor. Je mag dan gelijk naar binnen om de zonsondergang te zien én je mag met hetzelfde kaartje de volgende dag weer naar binnen. Slim!
  • De beste periode om Angkor te bezoeken is van november t/m februari. Het is dan niet te heet en meestal droog. Van maart t/m mei is het op zijn heetst in Angkor. Het is dan zo warm dat je ’s middags waarschijnlijk geen puf hebt om een hele dag tempels te bezoeken. Van juni t/m oktober is het regenseizoen. Je hebt dan vooral aan het einde van de middag kans op een flinke bui.
  • Angkor is één van de grootste trekpleisters van Zuidoost-Azië en het kan er behoorlijk druk zijn! Het liefst wil je de prachtige tempels natuurlijk zoveel mogelijk voor jezelf. Om de drukte iets te vermijden is het slim om een andere route te nemen dan degene die standaard aangeboden worden. Verdiep je in de aangeboden routes en spreek je met tuktuk-chauffeur gewoon een andere volgorde af. Zo geniet je het meest van de fotogenieke tempels én maak je makkelijk foto’s waar jij alleen met de tempel op staat. Wel zo leuk! Ideeën nodig voor een goede route? Lees snel verder. 

Overnachten

Onederz Siem Reap
Onederz Siem Reap

Gezellig hostel met slaapzalen en tweepersoonskamers - op 300 meter van Pub Street - zwembad op het dak - goede plek om andere reizigers te ontmoeten

Populair op Travly