Colombia

Tatacoa woestijn

De Tatacoa woestijn is één van de bijzonderste landschappen in Colombia. De rode en grijze rotsformaties, groene cactussen en bijzondere vormen geven het gebied een buitenaardse aanblik. Hoewel het in alles op een woestijn lijkt, is dit officieel niet zo. Er valt teveel regen en daarom is het aardrijkskundig gezien een droog tropisch bos. Maar daar merk je niks van hoor! Veel reizigers slaan dit gebied over of maken enkel een korte tussenstop voor wat foto’s. Daarmee is de Tatacoa woestijn de perfecte plek om te ontsnappen aan de bewoonde wereld en te genieten van ongerepte natuur!

In de Desierto de Tatacoa, de Colombiaanse naam voor de woestijn, leven niet veel dieren. Slangen, schorpioenen, woestijnschildpadden en roofvogels kun je hier wel zien. Doordat het overdag zo warm is, kun je midden op de dag eigenlijk niet zoveel ondernemen. Wel is het lekker om naar Los Hoyos te gaan. Hier is een klein zwembad middenin de grijze rotsen. Heerlijk om even af te koelen!

Aan het einde van de middag begint de temperatuur wat te dalen en trekken veel mensen er op uit om schitterende foto’s te maken. Als de zon ondergaat verandert het landschap in de meest prachtige kleuren. Vanaf de Tatacoa Observation Tower kun je het Sendero Cusco lopen. Hierbij loop je tussen de rotsformaties naar Mirador del Cusco. Na ongeveer 1,5 uur lopen bereiken je deze plek vanwaar je geniet van een indrukwekkende zonsondergang! Doordat er ’s nachts geen luchtvervuiling is in dit gebied, is dit één van de beste plekken in Zuid-Amerika om de sterrenhemel te bewonderen.

Video van de Tatacoa woestijn

Overnachten in de Tatacoa woestijn

De voorzieningen en het aantal accommodaties in de woestijn is erg beperkt. Overnachten doe je daarom het beste in Villavieja, de toegangspoort tot de woestijn. Vanuit Villavieja gaan geen openbare bussen naar de Tatacoa woestijn, maar er is altijd iemand met een bus, auto of brommer die jou tegen een vergoeding wilt brengen.

Hoe kom je in de Tatacoa woestijn?

Vanaf de provincie hoofdstad Neiva gaan er collectivo’s (gedeelde taxi’s) naar Villavieja en de woestijn. De rit duurt ongeveer een uur. Vanuit veel steden in Colombia gaan er bussen naar Neiva. Vanaf Bogota ben je ongeveer 4 tot 5 uur onderweg. Vanaf Pitalito (vlakbij San Agustin) geldt ongeveer dezelfde reistijd naar Neiva.

Overnachten

Hotel Colonial Villavieja
Hotel Colonial Villavieja

Kamers met eigen badkamer en airco - vlakbij het centrale plein in Villavieja - opgewekte eigenaar - mogelijkheid om tour door woestijn te boeken

Hotel Villa Paraiso
Hotel Villa Paraiso

Buitenzwembad - kamers met airconditioning - transport of tour door woestijn kan geregeld worden

Populair op Travly