Colombia

San Agustín

Het dorp San Agustín is klein, maar toch enorm beroemd in Colombia. Dat komt doordat je hier één van de belangrijkste archeologische opgravingen van het land vindt. Eeuwen geleden bouwden volkeren honderden sculpturen die vaak half mens, half dier waren om de wacht te houden bij graftombes vol schatten en aardewerk. Nu kun je deze unieke sculpturen gaan bewonderen in de archeologische parken in en rondom San Agustín!

Archeologische parken

Veel is er niet bekend over de bouwwerken, waardoor het ontzettend mysterieus is. Naar schatting zijn de sculpturen en graven zo’n 5.000 jaar oud. Dieren zoals de slang, adelaar, muis, krokodil en kikker komen vaak terug in de beelden. Waarschijnlijk hebben de San Agustín indianen de beelden gebouwd. Er is echter heel weinig over bekend, omdat de inheemse bevolking al weg was voordat de Spanjaarden hun inval deden.

Het grootste archeologische park ligt ongeveer 3 kilometer buiten het centrum van San Agustín. In de omgeving vind je nog enkele, kleine parken met archeologische vondsten. In Altos de los Idoles staat het grootste gevonden beeld van 7 meter hoog. Zowel het park Parque Arqueológico als Parque Altos de los Ídoles staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ontdek de omgeving met een jeeptour

Naast archeologische vondsten is San Agustín ook interessant vanwege de prachtige natuur die het dorp omringt. De watervallen Salto de Bordones en Salto de Mortiño van respectievelijk 400 meter en 170 meter hoog zijn sprookjesachtig mooi. Met een jeeptour van een dag rijd je in een kleine groep langs de hoogtepunten van de omgeving. De watervallen zitten hier natuurlijk bij!

Andere activiteiten

Je kunt ook gaan raften of kajakken in één van de vele rivieren in de buurt. Doordat het landschap zo groen en bergachtig is, is een paardrijtocht ook erg populair. Genoeg te beleven in dit kleine dorp!

Hoe kom je in San Agustín?

Vanaf Bogota kun je het beste een nachtbus nemen naar San Agustín, want de reis is zo’n 500 kilometer en duurt wel 10 uur. Er zijn enkele rechtstreekse bussen, maar vaak zul je een overstap moeten maken in Pitalito naar een collectivo (gedeelde taxi).

Vanaf de Tatacoa woestijn moet je eerst naar het busstation van Neiva reizen. Vanaf hier kun je met de bus naar Pitalito en vervolgens per collectivo naar San Agustín. In totaal ben je ongeveer 6 tot 7 uur onderweg.

Ook vanaf de witte stad Popayan kun je naar San Agustín. Hoewel dit nog geen 100 kilometer rijden is, doe je wel een uur of 5 over de rit. De weg is namelijk in erg slechte staat en doorrijden zit er op dit traject niet in. Iets om rekening mee te houden in je planning!

Overnachten

Asgard
Asgard

Een bungalow midden in de natuur - op loopafstand van het archeologisch park - ontzettend vriendelijk en behulpzaam personeel

Hotel Casa de Nelly
Hotel Casa de Nelly

Kies uit een slaapzaal of eigen kamer en gedeelde of privé badkamer - goede prijs/kwaliteitverhouding - erg lekker eten - relaxte sfeer

Populair op Travly