Peru

Sacsayhuamán

Vanaf Cusco kun je wandelend naar Sacsayhuamán. Dit is dé plek om de indrukwekkende bouwstijl van de Inca’s te doorgronden. Immense stenen werden zonder cement perfect in elkaar gelegd. Je zult versteld staan, want hoe hebben ze dit gedaan?! Bij Sacsayhuamán zie je de overblijfselen van een reusachtige Inca-tempel.

De Spaanse overheersers geloofden bij hun aankomst niet dat de Inca’s dit immense bouwwerk zelf hadden kunnen bouwen. Zij dachten dat het gemaakt was door demonen of boze geesten. In werkelijkheid waren de Inca’s hier wel degelijk toe in staat. De reusachtige stenen van soms wel 70 ton werden minutieus uitgehakt, zodat ze precies in de muur pasten. Door de stenen naadloos aan te laten sluiten en de zijkanten van ondergelegen stenen nooit precies in het midden van daarboven gelegen stenen te laten uitkomen, zijn de bouwwerken goed bestand tegen aardbevingen. De stenen sluiten zo goed aan dat er zelfs geen onkruid tussen groeit. Sommige delen van Sacsayhuamán zijn gerestaureerd en daar groeit wel onkruid tussen. Bizar! Naar schatting heeft het gedurende 60 jaar 20.000 tot 30.000 mankracht gekost om dit alles te bouwen. Heel indrukwekkend!

Het jaarlijkste hoogtepunt bij Sacsayhuamán is het zonnewendefeest op 24 juni. De plaatselijke bevolking trekt dan in kleurrijke outfits naar Sacsayhuamán. In navolging van de traditie van de Inca’s wordt er gedanst en worden vrouwen ten huwelijk gevraagd.

Populair op Travly