Kroatië

Plitvice meren

Het Plitvice nationaal park bestaat uit 16 meren die elk op een andere hoogte liggen. Door de hoogteverschillen zijn kleine en grote watervallen ontstaan. Maar liefst 90! De hoogste waterval is een topattractie binnen het park en is 78 meter hoog. De helderblauwe en felgroene meren zijn betoverend mooi. De meren zijn tot wel 46 meter diep en 470 meter lang. Het water wordt omringd door bergachtig bosgebied waar onder andere beren, wolven en zeldzame vogels leven. Het park is groot en als je wilt kun je je hier makkelijk een hele dag vermaken. Het leukste is om het hele park wandelend te ontdekken. Je kunt er ook voor kiezen om sommige stukken met de boot of met een treintje af te leggen. Het park is sprookjesachtig mooi!

Wandelroutes

Op je entreebewijs staat een kleine plattegrond van het park. Er zijn twee ingangen naar het park. Via ingang 1 start je vlakbij de hoogste waterval in het park. Bij ingang 2 start je bij één van de grootste meren en heb je de keuze om eerst naar de ‘upper lakes’ of naar de ‘lower lakes’ te gaan. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet in het park die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Hoe hoger de letter, hoe langer en moeilijker de wandelroute is. Natuurlijk kun je naar verloop van tijd switchen van wandelroute. De wandelpaden zijn duidelijk aangegeven en je zult echt niet zomaar verdwalen.

Ingang 1 is het startpunt van wandelroutes A, B, C en K-1. Bij route A en B zie je alleen het lager gelegen gedeelte van het park. Bij route C en K zie je zowel de upper lakes als de lower lakes. Het verschil hierbij is dat je bij route C grote afstanden aflegt per boot en treintje, terwijl je bij route K alles zelf loopt.

Ingang 2 is het startpunt van de wandelroutes E, F, H en K-2. Bij wandelroute E kom je alleen in het hoger gelegen deel van het park, terwijl je bij route F alleen in het lager gelegen gedeelte komt. Bij route H kom je in beide gedeelten van het park en leg je grote afstanden af met de boot en het treintje. Route K is de enige route waarbij je het hele park al wandelend verkent.

Wij hebben alles te voet gedaan en zoveel mogelijk paden bewandeld. Zo kun je alles in het park zien én heb je het magische uitzicht even voor jezelf. Als je de iets moeilijkere en langere wandelpaden neemt, dan ben je, zelfs in het hoogseizoen, echt even alleen. Dan kun je het park echt ervaren! Wees niet bang: Met een normale conditie kun je alle paden prima bewandelen. Het is soms wat stijgen en dalen, maar het is echt niet alleen weggelegd voor ervaren wandelaars.

Openingstijden en entreeprijzen

Het park is dagelijks geopend van 7 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. In de winterperiode kan dit afwijken, dus voor de zekerheid check je dan even de website van het park. Je kunt je entreebewijs kopen tot 6 uur ’s avonds. De entreeprijzen zijn afhankelijk van het seizoen. In de wintermaanden (januari t/m maart en november t/m december) betaal je 55 Kuna (≈€7,50) voor een 1-daags ticket. Van april t/m juni en september t/m oktober heb je een ticket voor 110 Kuna. In juli en augustus betaal je de hoofdprijs, namelijk 180 Kuna. Dit is omgerekend ongeveer 24 euro. Vervoer met de boot of het treintje zijn inbegrepen in de prijs. Parkeren kost je 7 Kuna per uur, ongeveer 1 euro.

Wij waren direct verliefd op Plitvice nationaal park! Benieuwd waarom?

Populair op Travly