Peru

Machu Picchu

Mysterie, natuurpracht, cultuur en historie. De voormalige Incastad midden in het Andesgebergte heeft het allemaal! Machu Picchu is de grootste bezienswaardigheid van Peru en ligt in de Sacred Valley.  Doordat de voormalige Incastad zo moeilijk bereikbaar is, is de stad pas in 1911 ontdekt. De Spanjaarden hebben het tijdens hun overheersing nooit gevonden en daardoor is de archeologische plek nog goed in tact gebleven. Er wordt veel gespeculeerd over wat de functie van de stad was voor de Inca’s. Dat geeft de plek een stukje extra mysterie!

Machu Picchu heeft iets magisch. Diep in het oerwoud, op een bergtop van 2.400 meter, daar ligt Machu Picchu. Het spectaculaire uitzicht op deze eeuwenoude ruïnes in de spectaculaire, groene omgeving is een fantastische en indrukwekkende ervaring. Machu Picchu is één van de zeven wereldwonderen en een absolute must see. Machu Picchu is een ware trekpleister voor toeristen, maar doordat er slechts 2.500 mensen per dag worden toegelaten tot Machu Picchu behoudt Machu Picchu haar prachtige mysterie en blijft het een beetje exclusief. Wie Machu Picchu wil bezoeken, moet namelijk vooraf wel wat moeite doen. En dat is maar goed ook!

Machu Picchu van boven

Je ziet vaak de fantastische foto’s van Machu Picchu waarbij de verborgen stad van boven gefotografeerd is. Dit is gedaan vanaf Huayna Picchu. Deze berg ligt naast Machu Picchu en als je hier over het steile pad naar boven bent geklommen, word je beloond met een spectaculair uitzicht. Een andere optie om Machu Picchu van boven te zien is vanaf Machu Picchu Mountain. Deze berg is iets hoger dan Huayna Picchu en geeft je een uitzicht vanaf het midden op Machu Picchu. Het voordeel bij Huayna Picchu is dat de klim naar boven minder lang is en dat je bij Huayna Picchu ook toegang hebt tot de ruïnes en zonnetempel op de top van de berg. Aan de andere kant is Machu Picchu Mountain wel minder druk. Er mag op beide bergen slechts een beperkt aantal mensen per dag, dus regel je kaartjes ruim van tevoren.

Hoe bereik je Machu Picchu?

Je bereikt Machu Picchu met de trein en bus of te voet met de Inca Trail. De Inca Trail is een ontzettend populaire wandeltocht in Peru. Misschien is het wel één van de beroemdste wandeltochten ter wereld! De Inca’s hebben in het gebergte verschillende paden aangelegd en de Inca Trail is het enige pad waarmee je Machu Picchu kon bereiken. De Inca Trail is 45 kilometer lang en loop je vaak in 4 dagen.

Voor de Inca Trail heb je een goede conditie nodig. Mede door de hoogte is het een zware tocht. Gelukkig is het nu niet meer de enige manier om Machu Picchu te bereiken. Het dorpje Aguas Calientes  ligt aan de voet van de berg waar Machu Picchu ligt. Het dorpje is afgesloten van de buitenwereld en alleen per trein of te voet bereikbaar. Veel toeristen kiezen ervoor om met de trein vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes te gaan. Vanaf daar kun je met de bus naar Machu Picchu. Let op, lange rijen voor de bus en uitverkochte treinritten zijn in het hoogseizoen geen uitzondering. Regel je treinkaartje daarom op tijd, bijvoorbeeld online via Perurail.com. De prijs voor een retourtje start vanaf 140 USD, prijzig dus! Het buskaartje koop je ter plekke vanaf de vertrekhalte. Een retourtje kost je 24 USD. Je kunt ook vanaf Aguas Calientes naar boven lopen in plaats van de bus te nemen, maar dat is een pittige wandeling waarin je zo’n 400 hoogtemeters moet overbruggen. Het liefst ben je zo vroeg mogelijk op Machu Picchu en spaar je energie om daar alles te zien.

Het is aan te raden om eerst met de trein naar Aguas Calientes te reizen en daar een nachtje te slapen. Zo kun je de volgende dag vroeg de bus nemen voor Machu Picchu en ben je de grootste drukte voor. Je kunt namelijk ook in één dag vanuit Cusco naar Aguas Calientes en dan direct met de bus naar Machu Picchu. De eerste trein arriveert om 10 uur in Aguas Calientes en dan komen dus alle mensen die Machu Picchu in één dag bezoeken aan. Dit zorgt voor grote drukte!

Wat zijn de openingstijden van Machu Picchu?

De poorten van Machu Picchu openen om 6:00 uur ’s ochtends. Om 5:45 uur vertrekt de eerste bus vanuit Aguas Calientes naar boven. In het hoogseizoen staan mensen al vanaf 3:00 uur ’s nachts in de rij. Het lijkt absurd, maar de rijen kunnen flink oplopen. Je wilt natuurlijk alles uit je dagkaart van Machu Picchu halen en daarom is het aan te raden om al vroeg in de rij te gaan staan voor de bus. Je ziet niet iedere dag een wereldwonder! Machu Picchu is dagelijks geopend tot 18:00 uur.

Wat zijn de beste maanden voor een bezoek aan Machu Picchu?

In dit bergachtige gebied is het weer onvoorspelbaar, garanties heb je dus nooit. Het regenseizoen is van oktober t/m april, waarbij van november tot maart weleens zodanig veel regen valt dat sommige delen van de ruïnes gesloten worden. Van mei t/m september heb je minder kans op neerslag. Het voordeel van het regenseizoen is wel dat er dan minder toeristen zijn en de omgeving is groener. De drukst bezochte maanden voor Machu Picchu zijn juni, juli en augustus. In februari is de Inca Trail en Huayna Picchu gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Tickets & prijzen

Er zijn verschillende tickets voor Machu Picchu. Je moet je ticket vooraf aanschaffen, want bij de ingang van Machu Picchu zelf is geen ticketverkoop. Je kunt dit online doen of in Cusco of Aguas Calientes. Online heb je de keuze uit het kopen van tickets via de officiële website van de overheid of van een commerciële tussenpartij. Helaas werkt de overheidswebsite vaak niet en kun je enkel in het Spaans kaartjes kopen. Mocht je geluk hebben en de website kunnen bereiken, dan wordt hier stap voor stap uitgelegd hoe je de kaartjes koopt. Via tussenpersonen heb je online tal van aanbieders van tickets. Je betaalt dan natuurlijk wel iets meer voor je kaartje, maar vaak werkt het goed. Ticketmachupicchu.com is een bekende aanbieder van kaartjes. Wil je liever “offline” je kaartjes kopen, dan kan dit bij het Ministerio del Cultura in Cusco of het Machu Picchu Cultural Centre in Aguas Calientes. Het Ministerio del Cultura is van maandag t/m zaterdag geopend van 7:00 tot 20:00 uur en gevestigd aan de Casa Garcilaso in Cusco. Het Machu Picchu Cultural Centre is dagelijks geopend van 5:00 tot 22:00 uur. Het adres is Av. Pachacutec. Neem altijd je paspoort mee bij het kopen van kaartjes!

Er zijn verschillende soorten tickets voor Machu Picchu. Sinds 1 juli 2017 is de overheid gestart met een proef om bezoekers te laten kiezen voor een ochtend- of middagticket. Dit doen ze om het aantal bezoekers gelijkmatiger te verspreiden over de dag, waardoor de belasting voor Machu Picchu naar beneden gaat. De prijs voor volwassenen voor zowel een ochtend- als middagticket bedraagt 19 USD (65 Soles), terwijl de prijs voor een dagticket 47 USD (152 Soles) was. Met een ochtendticket heb je van 6:00 tot 12:00 uur toegang tot Machu Picchu en met een middagticket van 12:00 tot 17:30 uur. Met dit reguliere ticket heb je enkel toegang tot Machu Picchu zelf. Als je ook de berg Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain wil beklimmen, dan betaal je meer voor je kaartje. Dagelijks is er op iedere berg een capaciteit van 400 personen dat verveeld wordt in twee startgroepen. Voor Huayna Picchu kun je een kaartje kopen voor de eerste groep en dan start je tussen 7:00 en 8:00 uur. De tweede groep op Huayna Picchu start tussen 10:00 en 11:00 uur. Ook de 400 dagelijkse bezoekers van Machu Picchu Mountain worden verdeeld in twee groepen. De eerste groep start tussen 7:00 en 8:00 uur en de tweede groep tussen 9:00 en 10:00 uur. Voor een entreebewijs met toegang tot Machu Picchu + één van de bergen betaal je 62 USD (200 Soles).

De prijzen voor studenten, kinderen (8 t/m 17 jaar) en locals zijn bij alle ticketvormen gereduceerd. Er wordt slechts een beperkt aantal kaarten per dag verkocht, dus het is belangrijk om je tickets op tijd te regelen!

Tips voor een bezoek aan Machu Picchu

  • Bij Machu Picchu is slechts één restaurant en dat is duur. Neem daarom zelf eten en drinken mee. Minimaal 1,5 liter water per persoon is aan te raden. Officieel mag je geen eten meenemen naar Machu Picchu, maar rugzakken worden niet gecontroleerd.
  • Je vindt enkel net buiten de ingang van Machu Picchu toiletten.
  • Het stikt van de zandvliegen in Aguas Calientes en Machu Picchu. Een lange broek en antimuggenspray met hoge dosering DEET gaat je een hoop leed besparen.
  • Geef je lichaam de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte. Je zult merken dat je eerder buiten adem bent door de hoogte. Cusco is een handige en leuke plek om een paar dagen te wennen aan de hoogte.
  • Vergeet je paspoort niet! Dit moet je laten zien bij binnenkomst van Machu Picchu.
  • Machu Picchu ligt midden in het regenwoud en het is er vochtig. In de ochtend is Machu Picchu vaak in mist gehuld. Het uitzicht is ’s ochtends vroeg dus niet altijd het beste!

Overnachten

Picos House
Picos House

Uitstekend hotel voor goede prijs - attente eigenaar - alle faciliteiten aanwezig - lekkere bedden.

Hostel Machu Picchu Land B&B
Hostel Machu Picchu Land B&B

Nette kamers met eigen badkamer - in het centrum - heerlijk ontbijt inbegrepen.

Populair op Travly