Peru

Kuélap

Reis honderden jaren terug in de tijd en bewonder de ruïnes van Kuélap. Midden in het Amazone gebied, op de top van een steile berg liggen de overblijfselen van een reusachtig fort. Rond 800 na Christus bouwden de Chachapoyas deze nederzetting op een hoogte van maar liefst 3.000 meter boven zeeniveau! Met een schitterend uitzicht over de Utcubamba vallei en een rijke geschiedenis is Kuélap een onontdekt alternatief voor het indrukwekkende Machu Picchu in het zuiden van Peru.

Het stenen fort is 300 meter lang en wordt omgeven door imposante muren van 10 tot 20 meter hoog. Er werden tienduizenden stenen gebruikt om de berg te egaliseren en er dit enorme bouwwerk op te zetten. Een knap staaltje bouwkunst, zeker voor die tijd.

Dat ze in staat waren om dit soort gebouwen neer te zetten, laat zien hoe ontwikkeld de Chachapoyas waren. Uiteindelijk werden ze veroverd door de Inca’s en snel daarna namen de Spanjaarden Kuélap in.  Kenmerkend aan de bouwstijl van de Chachapoyas zijn de ronde vormen. Ooit stonden er in dit fort 420 cirkelvormige gebouwen, nu zie je hier de overblijfselen van. De rijke geschiedenis en cultuur gecombineerd met uitzicht op de vallei geven de plek iets magisch.

Kuélap bezoeken

Het dorp Chachapoyas is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan Kuélap. Een hele tijd lang moest je vanaf Chachapoyas uren rijden om Kuélap te bereiken. Sinds 2017 gaat er een kabelbaan naar de trekpleister van noordelijk Peru. Nu sta je vanaf het dorp Nuevo Tingo (1 uur rijden vanaf Chachapoyas) in 20 minuten op de bergtop! Door de komst van de kabelbaan en verbeterde bereikbaarheid is het toerisme in Kuélap toegenomen, maar nog steeds wordt het weinig bezocht.

Je kunt Kuélap bezoeken door middel van een tour of door zelfstandig naar de ruïnes te gaan. In Chachapoyas vind je tal van tourbureaus die allemaal een dagtripje naar Kuélap aanbieden. In september 2018 was de gangbare prijs 80 soles (€21) voor een tour inclusief vervoer, entreeticket, ticket voor de kabelbaan, lunch en een gids. Als je op eigen gelegenheid wilt gaan, kun je een collectivo nemen vanuit Chachapoyas.

Hoe kom je in Chachapoyas?

Chachapoyas ligt op 2.300 meter boven zeeniveau en je moet behoorlijk wat uren over kronkelende wegen rijden voor je er bent. Vanuit de kuststad Trujillo is het met de bus zo’n 13 uur, vanaf de Amazone stad Tarapoto ben je een uurtje of 8 onderweg.

Overnachten

Casa Kuelap Hostal
Casa Kuelap Hostal

Ruime tweepersoonskamers met eigen badkamer - lief personeel - heerlijke, warme douche - gezellige tuin

La Casa de Los Balcones
La Casa de Los Balcones

Uitstekende locatie vlakbij het centrale plein - personeel helpt graag met het boeken van tours en transport - goed ontbijt inbegrepen

Populair op Travly