Cambodja

Killing Fields

De geschiedenis van Cambodja is heftig. Lange tijd is het land verwikkeld geweest in oorlogen en conflicten. Van 1975 tot 1979 kwam de Rode Khmer aan de macht in het land en werd er een gruwelijk regime ingesteld. Een kwart van de Cambodjaanse bevolking is destijds vermoord. De Killing Fields, vlakbij de hoofdstad Phnom Penh, is de plek waar onwijs veel executies zijn uitgevoerd en meerdere massagraven zijn gevonden. Nu kun je de Killing Fields bezoeken om deze gruwelijke periode te herdenken en meer te weten te komen over deze donkere periode in Cambodja. Geen leuk uitje, maar wel belangrijk tijdens je rondreis door dit land.

Het regime van de Rode Khmer

In 1975 kwamen de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot aan de macht in Cambodja. Vliegensvlug werd de maatschappij volledig omgegooid. Het ideaal van de Rode Khmer was dat Cambodja een communistisch land zou zijn waarbij landbouw de hoofdmoot was. Eigendommen werden afgenomen, iedereen kreeg dezelfde kleding aan en mensen werden onder dwang en erbarmelijke omstandigheden aan het werk gezet op het land.

Religie werd verboden en iedereen met een opleiding of ‘zachte handen’ werd gezien als een bedreiging voor het systeem. Monniken, leraren, intellectuelen en ambtenaren werden op brute wijze vermoord. Ook de bevolking die op het land werkte was niet veilig. Bij het minste of geringste vergrijp werd je geslagen, gevangen genomen of zelfs vermoord. Van 1975 tot 1979 vermoordden de Rode Khmer naar schatting 2 tot 3 miljoen mensen. Dit was destijds een kwart van de gehele bevolking in Cambodja.

De Killing Fields of Choeung Ek

Deze massamoorden werden uitgevoerd op de zogenaamde ‘killing fields’. Gevangen werden hier gebracht om geëxecuteerd te worden. Verspreid in heel Cambodja zijn ‘killing fields’ gevonden, maar de Killing Fields of Choeung Ek – bij de hoofdstad Phnom Penh – zijn het bekendst. Jaren later werden hier massagraven gevonden van soms wel honderden mensen. Nu kun je een bezoek brengen aan deze plek en je verdiepen in wat er gebeurde in Cambodja in deze gitzwarte periode. Zeker geen leuk uitje, maar wel heel belangrijk wanneer je door Cambodja reist. De geschiedenis heeft nu namelijk nog zijn weerslag op het land.

Killing Tree

De Killing Fields in Phnom Penh bezoeken

Als je de Killing Fields bezoekt, dan is het aan te raden om ook de audiotour erbij te doen. Deze is beschikbaar in vele talen en leidt je rustig rond over de locatie. Je hoort meer over het regime van de Rode Khmer, je hoort overlevenden spreken en je luistert naar wat er allemaal voor brute dingen gebeurden op de plek waar je dan loopt. Heel aangrijpend. Aan het einde kom je bij de herdenkingsstupa waar je duizenden schedels van mensen die hier gevonden zijn ziet liggen.

Killing Fields - Phnom Penh
In de herdenkingsstupa

Vervoer & entreeprijzen Killing Fields

De makkelijkste uitvalsbasis voor een bezoek aan de Killing Fields is de hoofdstad Phnom Penh. Vanaf het stadscentrum is het zo’n 15 kilometer rijden. Je kunt zelf met een scooter gaan, maar het verkeer is chaotisch en druk. Een relaxter alternatief is het nemen van een tuktuk. Een retourtje met de tuktuk zal ongeveer 15 dollar kosten. Een scooter huren is wel iets goedkoper, ongeveer 7 dollar per dag.

De entree voor de Killing Fields is 6 dollar per persoon, inclusief audiotour. Deze is wel echt onmisbaar, want er staat weinig op borden beschreven.

Overnachten

Onederz Hostel Phnom Penh
Onederz Hostel Phnom Penh

Voor weinig geld slaap je in een slaapzaal of op een eigen kamer in het leukste deel van Phnom Penh. Alles wat je nodig hebt is aanwezig in dit hostel!

Populair op Travly