Peru

Inca Trail

De Inca Trail is de populairste wandeltocht in Zuid-Amerika. De Inca’s legden dit wandelpad aan om vanuit Cusco de verborgen stad Machu Picchu te bereiken. Nog steeds is het lopen van de Inca Trail één van de slechts twee opties om Machu Picchu te bereiken. De officiële Inca Trail duurt 4 dagen, waarbij je de laatste dag doorbrengt bij Machu Picchu. De hike is ongeveer 43 kilometer. Het pad slingert door het Andesgebergte en wordt omringd door de prachtige natuur van de Heilige Vallei. Onderweg kom je langs archeologische vindplaatsen uit het Inca tijdperk, zoals Runcuracay, Sayacmarca, Phuyupatamarca en Wiñay Wayna.

De eerste dag is vrij eenvoudig. Op dag 2 zul je het een stuk zwaarder hebben. Op deze dag stijg je 1.200 meter en passeer je het hoogste punt van de trek (4.200 meter). De derde dag is voor veel mensen de mooiste wandeldag, want je passeert Inca ruïnes en oude controleposten. De laatste dag sta je heel vroeg op en loop je de laatste kilometers naar Machu Picchu in het donker, zodat je vanaf de Zonnepoort bij Machu Picchu de zonsopkomst kunt aanschouwen. Je kampeert in de bergen en loopt altijd in een groep onder leiding van een gids. Slechts 500 mensen mogen iedere dag starten aan de Inca Trail, waarvan 300 man personeel is (dragers, gidsen, koks, etc) en slechts 200 toeristen.

Alternatieve trails

De ervaringen over de Inca Trail zijn gemixt. Sommige wandelaars vinden de Inca Trail een magische ervaring met prachtige uitzichten. Een ervaring die ze voor altijd bij zal blijven. Andere vinden de beroemde wandeling te toeristisch geworden en gaan liever voor een alternatieve (soms net zo mooie) trekking in het gebied. Inmiddels zijn er tal van andere trektochten ontstaan als alternatief voor de Inca Trail. De Salkantay Trek is voor de ervaren wandelaar en kost je minimaal 5 dagen. Je legt 60,5 kilometer af en het hoogste punt tijdens de trek is 4.650 meter. De Lares Trek is 34 kilometer en loop je in principe, net als de Inca Trail, in 4 dagen. Als je minder lang wilt lopen, kun je ook kiezen voor de verkorte Inca Trail van 2 dagen. Je loopt dan de laatste 10 kilometer van de klassieke Inca Trail en het hoogste punt is ongeveer 2.700 meter. Er ontstaan steeds meer alternatieven voor de Inca Trail, ook tochten waarbij je niet enkel wandelt. Zo heb je de afwisselende Inca Jungle Trail. Hierbij ga je per mountainbike, wandelend, raftend en als je wil zelfs ziplined richting Machu Picchu!

Wat kost de Inca Trail?

Er zijn ontzettend veel aanbieders die de Inca Trail verkopen. Je mag de Inca Trail niet op eigen gelegenheid lopen, je moet altijd onder begeleiding zijn van een erkende gids. De prijs van de Inca Trail verschilt van aanbieder tot aanbieder. Als je met een groepsreis naar Peru gaat, kun je vaak aangeven of je de Inca Trail wilt lopen of niet. Je betaalt hiervoor bijvoorbeeld bij Shoestring 350 euro extra. Voor de verkorte Inca Trail van 2 dagen betaal je bij Shoestring 295 euro bovenop de normale reissom. Als je je reis zelf samenstelt en de Inca Trail als onderdeel hiervan wilt lopen, dan kom je prijzen tegen van 500, 700 of soms zelfs meer dan 800 euro per persoon! Tentjes, maaltijden en andere benodigdheden zijn daar wel bij inbegrepen, maar dan nog is het echt een hoop geld. De alternatieve trails zijn vaak wat goedkoper.

Aandachtspunten voor de Inca Trail

  • Regel je vergunning voor de Inca Trail ruim op tijd. Per dag kunnen slechts 200 toeristen starten aan de Inca Trail. Je zult sowieso 2 tot 3 maanden van tevoren moeten reserveren, maar voor de drukste maanden (juni, juli en augustus) is het een half jaar van tevoren soms al uitverkocht. Ben er dus op tijd bij!
  • Ben kritisch op wat je meeneemt. Je persoonlijke spullen draag je zelf in je rugzak. Je kunt wel een extra drager huren om jouw eigen spullen te dragen, maar de reguliere dragers zijn bedoeld om de kampeerspullen en het eten te dragen. Je hebt in ieder geval goede wandelschoenen, zonnebrandcreme, DEET en voldoende warme kleding nodig. In de avond en nacht kan het flink afkoelen, dus zorg ook voor handschoenen, een muts en thermokleding.
  • In februari is de Inca Trail elk jaar gesloten voor onderhoud.
  • Tijdens de Inca Trail bevind je je op grote hoogte en kun je hoogteziekte krijgen. Het is slim om je lichaam te laten wennen aan de hoogte voordat je start met de Inca Trail. Cusco is hiervoor een goede plek.

Populair op Travly