Vietnam

Halong Bay

Dit schitterende natuurfenomeen heeft zijn plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst meer dan verdiend. In de smaragdgroene zee prijken tal van kalkstenen eilanden rechtop in het water. Om precies te zijn: 1.969 eilanden, met daarop groen regenwoud. Het is een plaatje! Vrijwel iedere reiziger plant minstens twee dagen voor dit natuurschoon.

Natuurlijk kun je met een boot de prachtige baai in het noorden van Vietnam verkennen. Je kunt er ook voor kiezen om met een kajak op pad te gaan. Zo kun je alles in je eigen tempo gaan zien. Met een kajak vaar je door grotten en ervaar je de echte stilte van Halong Bay. Varend langs de soms wel 100 meter hoge kalkstenen eilanden besef je je hoe schitterend de natuur kan zijn. Prachtig!

Halong Bay is een topattractie in Vietnam en trekt enorm veel bezoekers. Het is daarom niet eenvoudig om de baai even voor jezelf te hebben. Bij Halong City is er wel een relatief onbekend uitkijkpunt dat je prachtig uitzicht geeft over de baai. Je moet hiervoor naar het uitkijkpunt van de Bai Tho Mountain klimmen. Even zoeken misschien, maar absoluut de moeite waard!

Een bezoek aan Halong Bay

Als je Halong Bay gaat bezoeken, zijn er grofweg twee manieren om dit te doen. Vanuit Hanoi is er een groot aanbod aan één- of meerdaagse tours naar Halong Bay. Het vervoer van Hanoi naar Halong Bay wordt dan geregeld (reken op zo’n 4,5 uur rijden) en vervolgens ga je met een boot de baai verkennen. Er wordt vaak gekozen voor minimaal 2 dagen, omdat je anders 9 uur in 1 dag aan het rijden bent en minder lang kunt genieten van het fenomenale Halong Bay. Het is verstandig om vooraf reviews te checken van de verschillende aanbieders. Het verschil in kwaliteit kan erg groot zijn. Daarnaast zijn er echte ‘party boten’ waar vooral backpackers op af komen en meer rustigere boten. Belangrijk om vooraf even uit te zoeken dus!

Je kunt er ook voor kiezen om op Cat Ba, het grootste eiland in Halong Bay, te verblijven en vanuit daar diverse tours te doen. De tours vanuit Cat Ba gaan meestal naar de rustigere en mooiere plekken van Halong Bay dan de tours vanuit Hanoi. Cat Ba zelf is ook leuk voor enkele dagen. Er is een groot nationaal park waar je mooie wandelingen kunt maken. Ook kun je het eiland per scooter ontdekken. Ga zeker ook naar een uitkijkpunt vanwaar je uitzicht hebt over het prachtige Halong Bay!

Beste reistijd

Je kunt Halong Bay het gehele jaar bezoeken, maar de lente- en herfstmaanden zijn het beste. Je hebt in deze periodes het meeste kans op een blauwe lucht. In de zomer is het warm en valt er af en toe een tropische bui. Dat is niet heel erg, maar het is wel de drukste periode in Halong Bay. In de wintermaanden heb je meer kans op smog/mist, waardoor je uitzicht over de prachtige baai beperkt wordt. De mist geeft het geheel wel een extra mysterieus tintje!

Populair op Travly