Maleisië

Gunung Mulu National Park

Gunung Mulu National Park staat bekend om haar fascinerende en immense grottenstelsel. Een grottenstelsel van maar liefst 295 kilometer met daarbij ook nog een oeroud regenwoud en drie imposante bergen maken Gunung Mulu een spectaculaire plek. De oudste grot is naar schatting meer dan 5 miljoen jaar oud en de stalagmieten en stalactieten zijn prachtig. Bij de zogenoemde ‘Pinnacles’ steken de kalkstenen formaties boven het regenwoud uit. Deze puntige kalkstenen rotsen worden geschat op een leeftijd van 17 tot 40 miljoen jaar. Fascinerend mogen we Gunung Mulu toch zeker noemen!

Het nationaal park ligt diep in de binnenlanden van Maleisisch Borneo en is niet zo eenvoudig te bereiken. Een vlucht vanaf Miri, Kota Kinabalu of Kuching is het meest comfortabel. Niet alle grotten zijn opengesteld voor toeristen. Je kunt de Deer Cave, Langs Cave, Cave of Winds en de Clearwater Cave bezoeken.

De Deer Cave is één van de bekendere grotten. Binnen in de grot tref je een kalkstenen vallei, de Garden of Eden. Tussen vijf en zeven uur ’s avonds trekken de vleermuizen uit de grot naar buiten om te jagen op voedsel. Vanaf een uitkijkpunt buiten de grot heb je een schitterend uitzicht op de zwerm aan vleermuizen. In de Cave of Winds zul je altijd een windje voelen. Hierdoor zijn de stalagmieten en stalactieten scheef gaan staan, wat zorgt voor indrukwekkende gezichten. De Clearwater Grot omvat de langste grotpassage ter wereld, namelijk 51 kilometer!

De Sarawak Chamber is de parel van het grottenstelsel. Het is één van de grootste grotten ter wereld en volgens berekeningen passen er zo’n 40 Boeing 747’s in! Helaas kunnen alleen wetenschappers en onderzoekers de Sarawak Chamber in.

Activiteiten

In Gunung Mulu NP is meer dan genoeg te doen. Je kunt uiteraard een tour boeken door één of meerdere grotten. Er zijn diverse wandelroutes. Sommige kun je op eigen houtje doen, zoals de Paku Waterfall en de Botanical Heritage Trail, maar de meest populaire trail, naar de Pinnacles, kost je 3 dagen en doe je onder leiding van een gids. De kalksteenformaties zijn hier prachtig!

Wie enge beesten zoals slangen en vleermuizen wil zien, boekt een night walk. Voor avontuurlijke types is er ’s werelds langste tree based canopy walk. Op 20 meter hoogte loop je over touwbruggen dwars door de jungle!

Praktisch

Je bereikt het park het makkelijkste per vliegtuig. Met een jeep vanaf Miri kan ook, maar dit kost je 8 tot 10 uur van je tijd. Bij de ingang van het park koop je een entreebewijs. Dit kost 20 RM en het ticket is 5 dagen geldig. Daarnaast boek je zelf de gewenste excursies. Een night walk kost je een paar euro, een meerdaagse trekking loopt op tot 100 euro. Je kunt in het park zelf overnachten of net buiten het park.

Populair op Travly