Australië

Great Barrier Reef

Eén van de beroemdste highlights van Australië is het Great Barrier Reef. Tweeduizend kilometer met de prachtigste koraalriffen en de meest bijzondere dieren maken dit hét paradijs voor snorkelaars en duikers. Het grootste koraalrif ter wereld loopt van Cape York in het noorden tot Bundaberg. In het heldere water heb je prachtig zicht op het kleurrijke koraal en de onderwaterwereld vol vissen en andere unieke of bedreigde dieren. Soms kun je tot wel 60 meter kijken onder water! Je onderwatercamera mag je dus écht niet vergeten.

Duiken en snorkelen

Ellenlange, kleurrijke koraalriffen maken het Great Barrier Reef de ultieme plek om te duiken. Er leven duizenden dieren, zoals haaien, zeeschildpadden, walvissen, dolfijnen en roggen. Ook kom je de meest unieke en kleurrijke vissen tegen, zoals de pincetvis of de clownvis (ja, die van Finding Nemo!). Langs de hele Australische oostkust vind je duikscholen waar je in 4 a 5 dagen je duikdiploma kan halen. Dit kost je wel een paar honderd Australische dollars.

Heb je minder tijd of geld, ga dan al snorkelend de onderwaterwereld verkennen. Natuurlijk kom je niet zo diep als wanneer je duikt, maar ook vlakbij de kust zul je veel koraal vinden. Koraaldiertjes zijn namelijk afhankelijk van zonlicht en daarom leeft er geen koraal dieper dan 30 meter.

Ben je geen waterrat?

Ga je liever niet het water in? Vanaf Cairns boek je een boottocht vanwaar je het koraal kunt bewonderen door de glazen bodem. Cairns is overigens sowieso de uitvalsbasis voor tours en excursies op het Great Barrier Reef.

Een onvergetelijke ervaring is het maken van een vlucht boven het Great Barrier Reef. Pas vanaf de lucht zie je hoe groot het gebied is en word je verblind door de heldere tinten van de koraalriffen. Heart Reef is een beroemd rifeiland in de vorm van een hart. Doordat het gebied eromheen beschermd is, aanschouw je dit pareltje alleen vanuit de lucht.

Uitvalsbasis

Cairns is de populairste uitvalsbasis voor het ontdekken van het indrukwekkende koraalrif. Een andere optie is om te verblijven in Port Douglas. Vanuit Airlie Beach maak je een mooie tocht naar de adembenemende Whitsundays.

Ten noorden van Cairns ligt Cape Tribulation, een plek waar verlaten stranden direct aan het regenwoud grenzen. Vanaf Cape Tribulation kun je al binnen 20 minuten op het Great Barrier Reef zijn. Er zijn maar twee bedrijven die vanuit deze plek tours aanbieden naar het spectaculaire rif, waardoor je het rif veel meer voor jezelf zult hebben. Het Undine Reef en Mackay Reef zijn bijvoorbeeld nog vrijwel onaangetast.

Bedreiging van het Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef wordt bedreigd door o.a. het toenemende toerisme, de visserij en het broeikaseffect. Houd je daarom altijd aan de voorschriften en regels, zodat je dit schitterende natuurfenomeen niet beschadigt!

De beste reistijd

In het tropische noorden van de deelstaat Queensland zakt de gemiddelde temperatuur eigenlijk nooit onder de 25 graden. Van april t/m oktober heb je goed zicht onder water, het is droog en het zeewater is aangenaam warm. Dat zijn dus de beste maanden om het Great Barrier Reef te bezoeken, maar tegelijkertijd ook de drukste maanden.

Van december t/m februari is het regenseizoen in dit gedeelte van Australië. De temperatuur is dan erg hoog en regen kan een spelbreker zijn. Het water is wel ontzettend helder in deze periode en het is de tijd dat zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen.

Populair op Travly