Australië

Fraser Island

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. UNESCO plaatste het eiland op de Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Fraser Island barst van de fotogenieke plekjes en het is dé plek voor een leuk avontuur! Het eiland is 123 kilometer lang en bijna 25 kilometer breed. Je vindt er natuurlijk uitgestrekte stranden, maar ook regenwoud en kraakheldere meren. Avonturiers huren een 4WD en gaan het eiland zelf verkennen. Je eigen tentje opzetten en staren naar de fantastische sterrenhemel, wie wil dat nou niet?

Meren

Zwemmen rondom Fraser Island wordt sterk afgeraden door de sterke stroming en de grote aanwezigheid van haaien, maar gelukkig heeft het zandeiland een aantal adembenemende meren. Van de ongeveer 100 meren zijn er zo’n 40 zoetwatermeren, waarvan Lake McKenzie het bekendste (en mooiste?) is. Dit grote meer wordt omringd door bos en parelwit strand. Het is een plaatje!

Ook Lake Wabby is een populair meer op Fraser Island. Het is het diepste meer van het eiland en wordt omgeven door een aantal steile zandduinen. Het grootste hooggelegen meer ter wereld is Lake Boomanjin. Het water heeft een bijzondere amberachtige kleur. Lake Birrabeen is daarentegen weer helderblauw. Deze meren zijn minder toeristisch dan Lake McKenzie, maar absoluut niet minder mooi!

75 miles beach

75 miles beach is een enorm strand van 75 miles, ofwel 121 kilometer. Dit wordt gebruikt als ‘snelweg’ en je kunt hier dan ook heerlijk het gaspedaal intrappen. Let wel goed op, want 75 miles beach wordt ook gebruikt als landingsbaan voor kleine vliegtuigjes. In de zee bij 75 miles beach kun je niet zwemmen, maar wel bij de Champagne Pools. Dit is een natuurlijke waterbron die gevormd is door vulkanische rotsen. Het water van de zee klotst over de pools en dit is dan ook de enige plek op het eiland waar je kunt zwemmen in zout water. Op 75 miles beach ligt ook het bekende scheepswrak Maheno Shipwreck, het symbool van Fraser Island.

Even genoeg strand gezien? Dan ga je naar Central Station Rainforest. In dit regenwoud kun je mooie wandelingen maken en genieten van de prachtige sterrenhemel.

Georganiseerde tour of zelf op pad?

Je hebt de keuze of je Fraser Island wilt verkennen met een (meerdaagse) tour of dat je op eigen houtje het zandeiland rond rijdt. Als je zelf rijdt heb je wel een 4×4 terreinwagen nodig, want verharde wegen kennen ze op Fraser Island niet. Je rijvaardigheid wordt op de zanderige en hobbelige ‘wegen’ soms wel even op de proef gesteld, maar dat maakt het avontuur alleen maar grootser natuurlijk. Vanaf het vasteland huur je een terreinwagen, waarmee je vervolgens vanaf Inskip Point of River Heads per veerboot naar Fraser Island vaart. Let op, je hebt wel een speciale vergunning nodig. Deze vraag je online aan.

Excursies vertrekken vaak vanaf Hervey Bay, Rainbow Beach, Brisbane of Sunshine Coast. Via Air Fraser heb je de mogelijkheid om het eiland vanuit een vliegtuigje te zien.

Praktische informatie

Je bereikt Fraser Island via de ferry vanuit Hervey Bay, River Heads of Rainbow Beach. Als je vanaf het vasteland al een 4WD huurt is het belangrijk om te kijken via welke ferry je naar Fraser Island kan, want niet alle ferries zijn geschikt voor het vervoeren van 4WD.

Op Fraser Island kun je het gehele jaar warm weer verwachten. Van december t/m februari is het op zijn warmst en ook de meest natte periode. Van juni t/m november valt het minste neerslag en is het ook minder vochtig. Van september t/m november is de kans op stormen wel wat hoger.

Populair op Travly