Onmisbaar tijdens elke China rondreis is een bezoek aan de Chinese Muur. Het is hét symbool van China en tegelijkertijd één van de indrukwekkendste bouwwerken op aarde. De muur was ruim 6.000 kilometer lang en diende als verdediging tegen verschillende nomadenstammen. Nu zijn grote delen van de muur afgebroken, zowel door de natuur als door de lokale bevolking. Op diverse plekken in China is de muur gerestaureerd en natuurlijk kun je de fotogenieke muur bezoeken. Een fantastische ervaring!
Geschiedenis van de Chinese Muur
Een veel gekozen verdedigingstechniek van de Chinezen was het bouwen van een lange muur. Tijdens de Qin-dynastie (van 221 tot 207 voor Christus) werden al deze losse muren met elkaar verbonden. Helaas was de muur niet op elke plek even sterk en dus moest er iets veranderen. In 1368 begon men met de versteviging van de muur. De bouw en versteviging van de muur kostte honderden jaren en duizenden arbeiders. De ontelbare uitkijktorens en forten werden door meer dan 1 miljoen soldaten bewaakt. Uiteindelijk groeide het Chinese Rijk aan beide kanten van de muur, waardoor het zijn functie verloor en in verval raakte. Pas een jaar of vijftig geleden is er door de Chinezen weer aandacht geschonken aan de muur, omdat ze merkten dat toeristen grote interesse hadden in dit immense bouwwerk.
Een bezoek aan de Chinese Muur
In de noordelijke provincies vind je meerdere plekken vanwaar je de Grote Muur kunt bezoeken. Badaling is hiervan de bekendste en meest bezochte. Dit komt doordat de locatie het makkelijkst en snelst te bereiken is vanuit Beijing (ongeveer 70 km afstand). Door de grote stroom van toeristen en de talloze souvenirwinkeltjes verliest de muur wel wat van haar authenticiteit. Het noordelijke deel van de muur is wel iets rustiger, maar nog steeds loop je vaak tussen honderden toeristen. Zonde!
Bezoek je de muur bij Mutianyu, dan is je ervaring waarschijnlijk een stuk mooier. Het ligt iets verder van Beijing en is daardoor wat rustiger dan Badaling. De staat van de muur en de omgeving is hier wel minstens net zo mooi als bij Badaling. Je kunt te voet of met een kabelbaan naar boven. De Grote Muur wordt hier omgeven door een groen, bergachtig landschap. Na je bezoek aan de fotogenieke plek kun je uiteraard te voet weer naar beneden, maar sneller én leuker is het met de rodelbaan!
Naast het plaatsje Badaling en Mutiany is de Chinese Muur te bezoeken in Juyongguan. Dit ligt vrij dichtbij Beijing, maar de muur is hier erg steil. De beklimming kan daardoor behoorlijk pittig zijn! Ook bij Gubeikou tref je een onwijs steile muur. De charme van deze locatie is dat de muur hier gelegen is aan een historisch dorpje.
Als je echt van rust en ruimte houdt, dan kun je de Grote Muur het beste bezoeken vanaf Jinshanling. Dit ligt op zo’n 100 kilometer van Beijing en daardoor trekt de plek een stuk minder bezoekers. Ook de steile beklimmingen en ingestorte delen zorgen ervoor dat niet alle toeristen zich geroepen voelen om de muur hier te beklimmen. De Chinese Muur bij Jinshanling is namelijk voor een groot deel nog in de oude staat en weinig tot niet gerenoveerd. Ook bij het nabijgelegen Simatai kun je de Chinese Muur bezoeken. Vanaf deze twee locaties heb je de meest authentieke ervaring van een bezoek aan de muur!