Myanmar

Bagan

Wie denkt aan Myanmar, denkt aan de fantastische plaatjes met tal van luchtballonnen boven een gebied vol tempels. Deze betoverende plek is Bagan. Meer dan 4.000 tempels en stoepa’s zijn verspreid over een groot gebied. Van boven geeft dit fantastische uitzichten. De meest geboekte activiteit is niet voor niets een trip met een luchtballon tijdens zonsopkomst. De roodoranje gloed van de opkomende zon over een gebied vol met tempels is één van de meest unieke ervaringen in Zuidoost-Azië!

De tempels zijn gebouwd van de 9e t/m 13e eeuw. 230 jaar lang was Bagan de hoofdstad van Myanmar.  In dit rijk volgde men een speciale boeddhistische stroom, namelijk het Theravada-Boeddhisme. Hierdoor is de bouwstijl van de tempels, pagodes en stoepa’s anders dan vele andere tempels die je vindt in Zuidoost-Azië. Ooit stonden er zo’n 13.000 tempels in het gebied, maar helaas verwoestte een aardbeving in 1975 een deel van de tempels. Nog steeds is het tempelgebied een bedevaartsoord voor Theravada-boeddhisten.

Een bezoek aan Bagan

Het tempelgebied is ruim 100 km² waardoor je zeker een dag moet uittrekken om de tempels te bezoeken. Als je een fiets of scooter huurt, kun je makkelijker van tempel naar tempel komen. Natuurlijk zijn er ook georganiseerde tours te boeken, maar je mag ook gewoon op eigen houtje het gebied verkennen. Het is vrijwel niet mogelijk om de mooiste tempels te kiezen uit de 4.000 exemplaren, maar vaak worden de Sulamani Guphaya Temple, Ananda Temple, Bulethi en Shwe-Gyu-Gyi aangeraden. De Thatbyinnyu tempel is de hoogste van heel Bagan. De Ananda Pahto is de meest heilige tempel en heeft een gouden ‘sikhara’ op de top en 4 enorme boeddha’s bij de ingang. Vanaf de Shwesandaw Paya heb je een 360 graden panoramisch uitzicht.

Zonsopkomst bij Bagan

De opkomst van de roodoranje zon is een betoverend moment in Bagan. Bij je hostel kun je vragen vanaf welke tempels je over het tempelgebied kunt kijken om zo te genieten van de zonsopkomst. De mooiste beleving is het het zien van de zonsopkomst vanaf een luchtballon. Vrijwel iedere ochtend (behalve als het regent) gaan tientallen ballonnen de lucht in om jou dit magische schouwspel te laten ervaren. Helaas is het wel behoorlijk prijzig (±€200), maar als je de kans en het budget hebt om dit te doen, dan zal het één van je hoogtepunten van je rondreis door Zuidoost-Azië zijn!

Wijken in Bagan

Bagan bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Naast Old Bagan en New Bagan heb je nog de grote wijk Nyaung U. In Nyaung U is het meeste te doen. Volop restaurantjes, markten en goedkope hotels en guesthouses. De afstand tot de tempels is wel iets groter. Old Bagan ligt centraler en precies tussen de tempels in. Qua locatie dus een fijne plek om te verblijven, maar je overnachting zal hier wat prijziger zijn. New Bagan is gesticht in de jaren ’90. Er zijn wel wat restaurants en winkeltjes en je hebt er mogelijkheden om te overnachten. Er is wat minder te doen dan in het levendige Nyaung U, maar het ligt wel dichterbij het tempelgebied.

Populair op Travly