Sri Lanka

Anuradhapura & Mihintale

Meer dan 1.000 jaar lang werd Sri Lanka (destijds Ceylon genaamd) geregeerd vanuit de stad Anuradhapura. In die tijd zijn er ontzettend veel stoepa’s, tempels en andere religieuze bouwwerken gebouwd en de overblijfselen hiervan kun je nu nog bewonderen. Iets verderop ligt Mihintale. Op deze berg zou het boeddhisme zijn begonnen in Sri Lanka. Voor gelovigen is dit dus ook een hele belangrijke plek!

De historische stad Anuradhapura

Als je geïnteresseerd bent in het boeddhisme en de historie van Sri Lanka, dan is de historische stad Anuradhapura een leuke stop tijdens je rondreis door Sri Lanka. Al in de 4e eeuw voor Christus werd de stad gesticht en tot 1.017 na Christus werd Sri Lanka vanuit deze plek geregeerd. In de meer dan 1.000 jaar dat deze stad de hoofdstad was, zijn er ontzettend veel tempels, stoepa’s en paleizen gebouwd. Door de culturele en historische waarde is het oude deel van de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Om het grootste deel van de bouwwerken te bezoeken, moet je een ticket aanschaffen van $25 per persoon. Voor de Sri Mada Bodhi (heilige boom) en Isurumuniya Viharaya tempel koop je een los ticket van 200 roepies (€1). Aangezien de bouwwerken wat uit elkaar liggen, is het fijn om met de fiets of een tuktuk langs de verschillende stoepa’s en tempels te gaan. De uitleg van een gids zal je bezoek aan Anuradhapura veel meer diepgang geven. Zo kun je echt meer te weten komen over de historie en het boeddhisme.

Mihintale

Op ongeveer 15 kilometer rijden van Anuradhapura vind je nog een historisch belangrijke plek. Op de berg Mihintale zou koning Devanampiya Tissa de boeddhistische monnik Mahinda hebben ontmoet. Na deze ontmoeting zou het boeddhisme – nu de grootste godsdienst in Sri Lanka – in het land zijn geïntroduceerd.

Op de bergtop vind je diverse religieuze bouwwerken, zoals een stoepa en een groot boeddhabeeld. Daarnaast is het uitzicht over het omringende landschap ontzettend mooi. Het is leuk om Anuradhapura in de ochtend te bezoeken en de dag af te sluiten bij Mihintale. Die laatste is namelijk een hele goede plek om de zonsondergang te bekijken!

De toegangsprijs voor Mihintale is 500 roepies (€2,50) per persoon.

Hoe kom je in Anuradhapura?

Anuradhapura is een grotere stad en makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Met de trein vanaf Colombo doe je er ongeveer 5 uur over. Vanaf Negombo kun je het beste met de lokale bus reizen (4 uur reistijd). Vanuit Kandy heb je de keuze uit een busrit (3 uur reistijd) of een treinrit (6 uur reistijd).

Overnachten

Water Front Home Stay
Water Front Home Stay

Ruime kamer voorzien van alle faciliteiten - verrukkelijk en uitgebreid ontbijt & diner - behulpzame en eerlijke gastheer

Heaven Upon Rice Fields
Heaven Upon Rice Fields

Luxe kamers met uitzicht op rijstvelden - gastvrije eigenaren - mogelijkheid tot organiseren van tours en het huren van fietsen

Populair op Travly