Een dag in Monument Valley | Onze tips voor de mooiste uitzichten

Djura

Stel je een zanderig, kaal landschap voor met daarin tientallen bruinrode rotsformaties van soms wel honderden meters hoog. Dat is Monument Valley! Deze bezienswaardigheid - gelegen in de Navajo Nation - is het werk van miljoenen jaren van erosie. Water, wind en ijs hebben deze wolkenkrabbers in de natuur gecreëerd. Een plek die je niet wil missen! Lees snel verder en ontdek hoe je het maximale haalt uit één dag in Monument Valley.

Over Monument Valley

Op bijna 1.700 meter boven zeeniveau - op het Colorado Plateau - vind je Monument Valley. Het landschap bestaat uit eindeloos veel zand en enorme zandstenen rotsformaties, de ‘monumenten’. Met een oppervlakte van 77.000 vierkante kilometer is Monument Valley bijna 2 keer zo groot als Nederland. Wow!

Voor de Navajo - de inheemse bevolking van deze regio - is Monument Valley een heilige plek en alhoewel wij verre van gelovig zijn, zijn wij het met ze eens dat Monument Valley heel bijzonder is. Monument Valley strekt zich uit over de staten Utah en Arizona en kom je in bijna elke reisplanning door het zuidwesten van The States tegen.

Een dag in Monument Valley

De leegte in combinatie met de gigantische rotsformaties doet wat met je. Sommige Monuments zijn meer dan 400 meter hoog. Echt bizar! Je ziet Monument Valley dan ook al van afstand liggen. Je kunt het niet missen en dat wil je ook niet.

Ook al is Monument Valley gigantisch groot, de toeristische delen liggen dicht bij elkaar en kun je prima in één dag verkennen. Forrest Gump Point en de Scenic Drive zijn in ieder geval meer dan de moeite waard.

Start bij Forrest Gump Point

Je hoeft niet eens van de doorgaande weg af om Monument Valley te zien, want Highway 163 loopt er dwars doorheen. Langs de weg vind je diverse plekken waar je even kunt stoppen. Het is allemaal mooi, maar stop in ieder geval bij het Forrest Gump Point. Dit uitzicht is bekend van de film Forrest Gump en sindsdien één van de meest gefotografeerde locaties in de omgeving. Vanaf hier kijk je naar de weg die kilometers lang doorloopt en je naar de rotsformaties van Monument Valley in de verte leidt. Een iconische stop!

Je kunt het beste in de ochtend naar Forrest Gump Point gaan, omdat je in de middag tegen de zon inkijkt. Dat levert niet de beste foto’s op. Houd er wel rekening mee dat het druk is bij het Forrest Gump Point en dat het even kan duren voordat je een foto kunt maken zonder andere mensen erop. Houd ook een oog op de weg als je een foto wil maken vanaf de weg, want de auto’s razen hier met 80 kilometer per uur voorbij. Opgelet dus!

Voor ons is Forrest Gump Point weer zo’n besefmoment. Hoe gaaf is het dat we hier nu zijn met onze eigen bus Bruno! Al jaren zie je foto’s van Monument Valley en nu staan we er gewoon zelf. Heel bijzonder!

Bezoek Monument Valley Park

Ook al kun je aardig wat van Monument Valley zien vanaf de doorgaande weg, je hebt het beste zicht op deze natuurmonumenten door het Monument Valley Navajo Tribal Park in te gaan. Je betaalt 8 dollar entree per persoon voor dit park en krijgt daarvoor toegang tot onder andere de Scenic Drive. Erg mooi!

Uitzichtpunten bij het Visitor Center

We beginnen bij het Visitor Center van het park, want vanaf daar heb je al een heel gaaf uitzicht over West Mitten Butte, East Mitten Butte en Merrick Butte. We nemen ook een kijkje bij het John Wayne Viewpoint. Deze Hollywood acteur schitterde in maar liefst 5 films die zijn opgenomen in Monument Valley en is daarom voor veel mensen onlosmakelijk verbonden aan dit deel van de Navajo Nation.

De Scenic Drive door Monument Valley

De hoofdactiviteit in het Monument Valley Park is een ritje over de 24 kilometer lange Scenic Road. Via deze onverharde - en soms heel erg bumpy - weg kun je echt tussen de rotsformaties komen in plaats van ze van een afstand bekijken.

Campers zijn niet toegestaan op de Scenic Road, maar campervans wel. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de lengte van het voertuig en de staat van de onverharde weg. Het is wel heel erg balen als je niet zelf over de Scenic Road kan rijden, want een tourtje van 1,5 uur langs de highlights kost je al snel €60 per persoon.

Wij vinden het heerlijk om door dit fascinerende landschap te kunnen rijden met onze eigen Bruno. Alhoewel het voor Bruno niet altijd even fijn is, want de weg is op sommige plaatsen enorm hobbelig. Diepe kuilen en grote, uitstekende stenen zorgen ervoor dat we 2 uur bezig zijn met de Scenic Drive. (inclusief de stops onderweg) Maar ja, je wil hier ook niet snel doorheen sjeezen!

Langs de Scenic Drive vind je 11 stops. Onderweg leren we dat de termen mesa, butte en spire de fase van erosie aanduiden. Een mesa is een brede, stabiele rotsformatie, terwijl een spire een dunne, vrijstaande punt is. De spire is de laatste fase van erosie en de mesa de eerste. We kwamen deze termen al vaker tegen tijdens onze reis door de VS, maar nu weten we eindelijk wat ze betekenen. :-)

Wij vinden de eerste 5 uitzichtpunten en de Navajo Code Talker Outpost (stop 9) het allermooiste. De eindeloze leegte met daarop deze torens van zandsteen - eigenlijk een soort wolkenkrabbers van de natuur - maken indruk. Bij stop 9 kijk je vanaf een hoger punt over de lager gelegen vallei en rotsformaties. Prachtig!

Overnachten bij Monument Valley

Er is maar een beperkt aantal mogelijkheden om te overnachten bij Monument Valley en de opties die er zijn, zijn meestal veel te duur voor wat het is. Via Hipcamp vinden wij toch een kampeerplek die we graag tippen: Hummingbird Campground. Deze locals hebben op hun eigen terrein een paar kampeerplekken gemaakt en vanaf je achtertuin kijk je zo over de mesas en buttes. Binnen een paar kilometer sta je in het Monument Valley Park, dus de locatie is ook nog eens top. De kosten vallen (voor Amerikaanse standaarden) mee: zo’n 45 dollar per nacht.

Meer van dit? Ga naar Valley of the Gods

Heb je na een dag in Monument Valley nog niet genoeg van dit type landschap? Ga dan naar Valley of the Gods, ongeveer 50 kilometer verderop. De Valley of the Gods is een gratis toegankelijk gebied met dezelfde soort rotsformaties als in Monument Valley. Ook hier kun je doorheen rijden via een onverharde weg en ook deze is veelal bumpy. ;-) Maar als je het rustig aan doet, prima te doen.

Valley of the Gods is misschien minder indrukwekkend dan Monument Valley, maar zeker ook mooi. En gratis, minder druk en vol met geweldige wildkampeerplekken. Een leuke detour dus!

Ontdek het beste van de Verenigde Staten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

3 niet te missen highlights in de buurt van Hanksville

Verenigde Staten

Onze ervaring in Arches National Park

Verenigde Staten

Ontdek het intrigerende landschap van Death Valley

Verenigde Staten

Hoe Grand Teton National Park ons hart veroverde

Verenigde Staten

Yosemite National Park bezoeken: dit wil je zien en moet je weten

Verenigde Staten

Tussen de grootste bomen ter wereld bij Sequoia en Kings Canyon National Park

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen