Onze hoogtepunten en uitdagingen in 2023 | Een terugblik op een fantastisch jaar

Djura

Met zijn tweetjes telden we vanuit Oaxaca (Mexico) af naar 2023 en luidden we het nieuwe jaar in. Het is bijna niet te geloven dat dat dit jaar nog was. Er is weer zoveel gebeurd! Een backpacktrip door Midden-Amerika, een motorvakantie met vrienden in de Ardennen, zomer op de camping in Den Hout, met Bruno door de Europese bergen, de voorbereidingen voor onze grootste reis ooit. Tijd voor een terugblik met onze hoogtepunten en mindere momenten in 2023!

Een aaneenschakeling van hoogtepunten

Als we dit jaar in ons hoofd de revue laten passeren, dan komen er onwijs veel hoogtepunten voorbij. Van het beklimmen van de Acatenango vulkaan tot een zomer in Nederland met heel veel gezelligheid. 2023 was een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Dat komt doordat dit leven ons in staat stelt om zoveel moois te beleven. Sinds 2022 is alle sleur uit ons leven verdwenen, spelen vrijheid en avontuur de hoofdrol en hoeven we geen vakantie meer op te nemen om over de wereld te kunnen reizen. We hebben de regie over ons eigen leven. Alles kan. Dat voelt heel goed en maakt ons dolgelukkig!

Ons grootste hoogtepunt van 2023 is dan ook dat dit allemaal nog steeds lukt. En dat we hier inderdaad zo blij van worden! Je kunt het namelijk wel allemaal leuk bedenken, maar in de praktijk kunnen dingen gerust anders uitpakken. Het had ook gekund dat we het leven in een busje helemaal beu waren geworden of dat het niet lukte om genoeg werk van afstand te vinden om rond te komen. Of dat we om gezondheidsredenen niet op reis hadden gekund of gewild.

Dat gebeurde allemaal niet. Het gaat zo goed. We zijn zo blij met dit leven. Het stelt ons in staat om zoveel te beleven in 365 dagen tijd. Om zoveel samen te zijn. Soms krijg je even het gevoel dat dit niet zo door kan blijven gaan. Het voelt bijna too good to be true. Maar tot nu toe is het toch echt de waarheid!

Niet alleen reisfanaat, ook patiënt

We kunnen dan ook geen echte dieptepunten noemen voor dit jaar. Natuurlijk zijn er mindere momenten, die zijn er altijd. Maar gelukkig zijn diep verdriet of ernstige zorgen ons dit jaar bespaard gebleven. Wel hebben we onze uitdagingen gekend, vooral op het gebied van gezondheid en zorg. Dit jaar zijn we meerdere keren geconfronteerd met het feit dat we niet alleen blije digital nomads zijn, maar dat ik ook nog altijd een patiënt met een bijzondere - en soms lastige - situatie ben.

Zo moesten we onze reis door Midden-Amerika een maand eerder beëindigen, omdat we mijn injecties in Costa Rica en Nicaragua niet geregeld kregen zonder heel veel geld bij te leggen. Tijdens de voorbereidingen voor onze roadtrip door de Verenigde Staten en Canada (staat voor 2024 op de planning!) liepen we heel hard tegen muren aan bij het organiseren van de injecties ter plaatse. Door alle regelgeving en lokale medicijnprijzen wisten we op een gegeven moment echt niet meer waar we het zoeken moesten. We hebben er in september - na het zoveelste teleurstellende bericht over wat niet kon - zelfs even aan gedacht om de hele reis af te blazen. Want ja, door hoeveel brandende hoepels willen we springen om iets mogelijk te maken?

De injecties die ik nodig heb beperkten ons op diverse momenten in 2023 en dat was soms lastig. Niet alleen frustreert het, het is ook confronterend en daardoor verdrietig. We stonden er vaker bij stil hoe shit mijn hele gezondheidssituatie is en dat is niet fijn. Gelukkig hebben we veel steun aan elkaar en aan familie op dat soort momenten. Ik ben maar wat blij dat we onze koppies niet hebben laten hangen en zijn doorgegaan, want er gloort weer hoop aan de horizon. Het ziet ernaar uit dat het gaat lukken om enkele injecties mee te nemen naar de VS voor de eerste periode en daarna de rest bij te kopen in Canada. Dus ja, die reis gaat gewoon door!

De highlights van onze reizen

2023 was een afwisselend reisjaar voor ons. Backpacken en vanlife, Europa en verre bestemmingen, drukte met werk en even weinig om handen. Het kwam allemaal voorbij.

Tot en met maart reisden we met onze backpacks door Midden-Amerika. We vlogen over de Great Blue Hole in Belize, klommen ons het leplazerus naar de top van de Acatenango vulkaan om vervolgens vulkaan Fuego recht voor ons neus lava te zien spuwen, keken onze ogen uit bij de Maya-ruïnes van Tikal en genoten van de zonsondergang bij vulkaan Telica in Nicaragua. En dat zijn nog lang niet alle toffe momenten die we daar beleefden!

Na Midden-Amerika was het tijd voor een reispauze. We waren in het afgelopen jaar zoveel op pad geweest dat het nu een goed moment was voor een pas op de plaats. Weer even wat langer bij familie en vrienden zijn, nieuwe reisenergie opdoen, typisch zomerse dingen doen, zoals terrasjes pikken en barbecuen. Ook allemaal heel erg fijn!

Een andere reden voor ons langere verblijf in Nederland was het begin van het motorseizoen. Ronny kocht in het voorjaar zijn droommotor en maakte deze zomer duizenden kilometers door Nederland, België en Luxemburg. Als kers op de taart gingen we in juni een week op motorvakantie naar de Ardennen met vrienden. Erg leuk om dat soort dingen weer eens samen te kunnen doen!

Na 3 maanden in Nederland werden we wel weer een beetje onrustig en Bruno wilde zijn motor ook weer eens aanslingeren. Daarom gingen we in juli voor 3 weken naar Oostenrijk. Het werd een ontspannen vakantie met leuke hikes en andere activiteiten en bezienswaardigheden. De mooiste dag was de 5 Huts Trail in de Dachstein bergen. Het contrast tussen die rauwe bergtoppen en de groene bergweides is fenomenaal!

We wilden het liefst langer in de Alpen blijven, maar in Nederland stonden nog wat belangrijke dingen te gebeuren en dus gingen we eerst nog even terug. Bijvoorbeeld om ons nieuwe neefje te verwelkomen op deze wereld! Eind augustus was de tijd meer dan rijp: we gingen op najaarsreis naar de Dolomieten. We verbleven 5 weken in deze Italiaanse bergregio en hadden de tijd van ons leven. Zelfs na 15 hikes waren we het nog niet beu. Ongekend mooi! Daarna plakten we er nog een paar weken Slovenië en een korte periode in Kroatië achteraan.

De afsluiting van 2023: stressvol en hectisch

Toen we eind november terugkwamen van deze najaarsreis door Italië en Slovenië was het toch echt tijd om ons serieus voor te bereiden op 2024: onze ‘into the wild’ reis door de VS, Canada en Alaska! De to do lijst met alle klusjes en regeldingen bleek nog behoorlijk uitdagend, maar we zetten onze schouders eronder. Helaas vielen er allerlei dingen tegen en gingen er best wat mis (daarover in een volgend blog meer), waardoor het een stressvolle en hectische maand is geworden.

Maar we blijven ons focussen op het einddoel: die ultieme roadtrip door Amerika. Langzaamaan beginnen de puzzelstukjes nu weer op hun plek te vallen en dat is maar goed ook, want over 2 weken moet Bruno in de haven van Hamburg zijn voor zijn grote overzeese tocht. Heel spannend!

Als we op 31 december de laatste seconden van het jaar aftellen, dan denken wij terug aan al die geweldige herinneringen die 2023 ons gebracht heeft. Met een gezonde dosis spanning en opgewonden over wat we in 2024 gaan meemaken gaan we het volgende jaar tegemoet.

We vinden het super leuk dat je al onze avonturen hebt gevolgd in 2023 en hopen je in 2024 weer terug te zien op Travly. Proost op een nieuw jaar met veel liefde, gezondheid, warmte, avontuur en vrijheid!

Lees meer persoonlijke blogs

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Verenigde Staten

Dwars door Amerika: 15 dagen, 11 staten & 3.975 kilometer

Verenigde Staten

De voorbereidingen voor onze reis door de VS, Canada en Alaska

Verenigde Staten

Aankondiging: de roadtrip van ons leven

Over onze tijd in Nederland en onze reisplannen voor de rest van dit jaar

Over spuit struggles en onze gewijzigde plannen

2022: Verhuisd naar Bruno en gewerkt als digital nomad

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen