3 tips voor Val di Funes in de Dolomieten | De mooiste fotospots en wandelingen

Djura

De groene, glooiende weilanden met her en der een idyllisch kerkje en erachter indrukwekkende bergtoppen, dat is Val di Funes. Wij verkenden de vallei door de Santa Maddalena Panorama Trail te wandelen, foto’s te schieten van de bekende St. Johann in Ranui kerk en via de Adolf Munkel Trail naar de Geisleralm te hiken. Dit zijn onze tips voor prachtige dagen in Val di Funes!

Wandel de Santa Maddalena Panorama Trail

Als we over de hoger gelegen weg SP163 richting Val di Funes rijden, zien we het dorpje Santa Maddalena al liggen. Het dorpje ligt tussen de glooiende weilanden en is beroemd om haar pittoreske kerkje en de overweldigende, kale bergen die iets verderop liggen. Dit zou zo op een ansichtkaart kunnen!

De beste manier om al dit moois op je in te laten werken én langs de beste fotospots te komen, is door het wandelen van de Santa Maddalena Panorama Trail. Dat is dan ook precies wat wij vandaag gaan doen! We zijn er al vroeg, want de weersverwachting is ‘s ochtends goed, maar ‘s middags regenachtig. Nadat we Bruno rond 9 uur hebben geparkeerd op dit gratis parkeerterrein in het dorp, lopen we direct naar de kerk. Het is een kleine klim, want het kerkje ligt iets hoger dan het centrum van Santa Maddalena. Niet erg, want daardoor krijg je gelijk een beter zicht op het hele landschap. Niet verkeerd!

Daarna lopen we verder naar de bekende fotospot. Vanaf deze plek kun je zelf een foto maken voor op een ansichtkaart. ;-) Je hebt geweldig zicht op het kerkje, de glooiende weilanden eromheen en de Geisler/Odle bergen erachter. Als dit het perfecte plaatje niet is, dan weet ik het ook niet meer!

We blijven lekker lang bij de fotospot hangen, want dit is echt wel het meest pittoreske plekje van de Santa Maddalena Panorama Trail. De zon komt zelfs een beetje door en de temperatuur kruipt zachtjes omhoog. Uiteindelijk wandelen we verder en volgen we de bordjes Panorama Trail. Het eerste stuk van de wandeling houden we zicht op het kerkje en blijven we foto’s maken. Erg snel gaan we dus niet. ;-)

Het duurt niet heel lang voordat het pad de bossen in gaat en je alleen nog af en toe een open plek met uitzicht tegenkomt. Het is ontspannen wandelen op een relatief vlak plad (voor Dolomieten begrippen dan hè) en een prima activiteit in Val di Funes. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het eerste deel - totdat je de bossen in gaat - het mooiste is. Als je weinig tijd hebt in Val di Funes, dan zou ik dus vooral dat stukje lopen en weer teruggaan.

Maar als je wel de tijd hebt, dan is het leuk om de Panorama Trail te volgen. Op een gegeven moment kom je bij een bordje richting de Sunnseitenweg. Volg die en je komt na een paar kilometer weer bij Santa Maddalena uit.

Het mooiste licht bij de Santa Maddalena fotospot heb je in het golden hour: het uur voor de zonsondergang. Dan kleuren de bergpieken oranje en heb je de zon achter je, waardoor je geen last hebt van tegenlicht bij het maken van foto’s. Helaas was het bij ons in de avond zo bewolkt dat er meer sprake was van een grey hour, maar als de weergoden je gunstig gezind zijn, doe deze wandeling dan aan het einde van de middag of begin van de avond.

Fotografeer de St. Johann in Ranui kerk

Vlakbij Santa Maddalena ligt nog zo’n prachtig kerkje: St. Johann in Ranui. Deze kerk is opvallend door zijn barokstijl en de ligging. De kerk staat in een groot, open grasveld met geen enkel ander gebouw in de buurt. Je kunt de kerk niet (meer) vrij bezoeken, maar je kunt wel gratis naar de fotospot gaan. Dat is de enige plek waar je goed over de hoge schutting kunt kijken en foto’s kunt maken. Dat was voor ons meer dan genoeg, want vanaf hier heb je zicht op het totaal van kerk, weiland, bos en bergen. Wij zijn eigenlijk niet per se liefhebbers van kerken, maar in dit landschap vinden we het ineens wel heel leuk!

Hike over de Adolf Munkel Trail en bezoek de Geisleralm

De beste hike in Val di Funes is de Adolf Munkel Trail in combinatie met een bezoek aan de Geisleralm. Tijdens deze hike zie je de indrukwekkende bergpieken die het landschap domineren van dichtbij. De idyllische berghut Geisleralm, gelegen tussen de groene bossen en weilanden, vormt een waanzinnig contrast met de rauwe bergpieken erachter. Dit is één van de meest geliefde hikes in de Dolomieten en wij snappen wel waarom.

De hike is niet moeilijk en voor iedereen goed te doen. Dat maakt de verhouding tussen inspanning en beloning ongelooflijk goed, want de uitzichten zijn echt fenomenaal. Vooral als je goed weer hebt. ;-)

Lees alle ins en outs over deze hike in ons blog over de Geisleralm en de Adolf Munkel Trail.

Het beste van Val di Funes in twee dagen

Als je deze 3 bezienswaardigheden hebt bezocht, dan heb je Val di Funes hartstikke goed gezien. Natuurlijk zijn er nog veel meer hikes te maken en mooie plekken te bezoeken, maar dat geldt voor de hele Dolomieten. Als je hier álles wil doen, dan kun je maar beter een hele tijd onbetaald verlof nemen. ;-)

Je kunt de Santa Maddalena Panorama Trail makkelijk combineren met een bezoek aan de fotospot van de St. Johann in Ranui kerk. In theorie zou je zelfs de Adolf Munkel Trail op dezelfde dag kunnen doen, maar dan moet je wel erg haasten en geniet je er waarschijnlijk minder van. Wij hebben er daarom voor gekozen om onze sightseeing in Val di Funes over twee dagen te verspreiden: één dag voor de kerkjes en Panorama Trail en de volgende dag voor de Geisleralm en Adolf Munkel Trail. Dat was perfect!

Met deze planning ontdek je het beste van Val di Funes in twee dagen tijd. En dan houd je nog genoeg tijd over tijdens je vakantie om de rest van de Dolomieten te bezoeken!

Meer over reizen in Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Italië

Doe de korte hike naar Monte Specie voor een ander uitzicht op Tre Cime

Italië

Hiken naar Lago di Sorapis: het babyblauwe meer in de Dolomieten

Italië

Ga naar Rifugio Nuvolau voor een spectaculair uitzicht over de Dolomieten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen